Sudske klupe

SIPA: u akciji CD uhapšen konzul BIH u Parizu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako saznaje Klix.ba, SIPA je jutros u Sarajevu uhapsila Velida Hamdičevića, konzularnog savjetnika u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u Parizu. On je uhapšen u predmetu kodnog naziva “CD“, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala i trgovine ljudima. Iz Ministarstva inostranih poslova BiH nisu htjeli saopštiti ime i prezime uhapšenog savjetnika, uz opasku da će se Ministarstvo inostranih poslova BiH svakako očitovati u vezi s ovim slučajem. Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da je upućen u slučaj na kojem je rađeno duži vremenski period u strogoj tajnosti.

Hamdičević je, kako saznajemo, porijeklom iz Zavidovića, ali je obnašao funkciju direktora Centra službe bezbjednosti (CSB) Zenica. Otpravnica poslova u ambasadi BiH u Francuskoj Tamara Đogo-Kovačević kazala nam je kako oni nemaju nikakvih informacija o hapšenju. Kovačević je dodala kako je prema njenim saznanjima Velid Hamdićević na poziv Ministarstva inostranih poslova BiH službeno doputovao u BiH gdje se trebao zadržati do 10. jula.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je istragom utvrdilo da je jedan od radnika diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu učestvovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH radi činjenja krivičnih djela u Francuskoj. Navedeni radnik ambasade je lišen slobode u Sarajevu, stavljen pod nadzor i onemogućen mu je doticaj sa službenim dokumentima, te će vrlo brzo biti prebačen u Tužilaštvo BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno