Sudske klupe

Zatražen pritvor za Salčinovića, mjere za Sejdićevu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon ispitivanja dvoje osumnjičenih lica, koje su u sklopu predmeta kodnog naziva “CD” uhapsili pripadnici SIPA-e te predati tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, postupajući tužilac je uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora za jednu osumnjičenu osobu, a za drugu prijedlog za određivanje mjere zabrane.

Prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana upućen je Sudu BiH za osumnjičenog Vehbiju Salčinovića (1966.), nastanjenog u Zenici.

Mjera pritvora, prema osumnjičenom, predložena je zbog osnovane bojazni da bi ukoliko bi se našao na slobodi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te da bi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, kao i da bi puštanjem na slobodu nastavio sa vršenjem ovih i drugih krivičnih djela, dovršio krivična djela za koja se sumnjiči ovom istragom ili počinio novo krivično djelo.

Za drugu osumnjičenu osobu – Suvadu Sejdić (1976.), nastanjenu u Zenici, upućen je prijedlog za određivanje mjere zabrane.

Tužilaštvo predlaže da Sud BiH osumnjičenoj izrekne mjere zabrane – zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice (zabrana putovanja), kao i obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu u najbližu policijsku stanicu prema mjestu prebivališta.

Osumnjičeni su pod istragom u okviru predmeta „CD“, koji se vodi protiv većeg broja osoba osumnjičenih za krivična djela organizirani kriminal u vezi sa trgovinom ljudima, pranjem novca i krijumčarenjem ljudi.

Pored toga, osumnjičeni Salčinović se tereti i za krivično djelo nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, a Sejdić za davanje dara i drugih oblika koristi.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa zajedničkim istražnim timom, intenzivno nastavlja dalje aktivnosti u cilju razotkrivanja svih počinilaca krivičnih djela u okviru ovog predmeta, te sprečavanju, suzbijanju organiziranog kriminala i kažnjavanju trgovine ljudskim bićima radi prosjačenja i radne eksploatacije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno