Info

Sindikat ljekara FBiH sutra u Federalnom ministarstvu zdravstva: Ukoliko ne bude pomaka idemo u štrajk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu dobili datum o početku pregovora za novi kolektivni ugovor, ali je iz Federalnog ministarstva zdravstva stigao poziv za sutrašnji sastanak.

Predsjednica Saveza dr. Marina Berberović nada se da to, kako kaže, neće biti uzalud potrošeno vrijeme, te da će sa sastanka izaći sa konkretnim datumima o početku pregovora sa Federalnom vladom.

Dr. Marina Berberović

– Nemamo detaljnijih informacija, kako je ministarstvo zamislilo sastanak, ali se iskreno nadam da to neće biti još jedno kupovanje vremena i odugovlačenje. Ukoliko se pomaci ne dese, mi ćemo već sutra zakazati tačan datum sjednice Upravnog odbora na kojem ćemo donijeti odluku o svemu onome što smo stavili na čekanje od 10. januara, kada smo im poslali odgovor na njihov prijedlog protokola, a to je pokretanje generalnog štrajka i borba za naša prava, jer i previše smo im vremena dali. Opet ću ponoviti da se nadam pomaku, ali ako ga sutra ne čujemo, generalni štrajk je neizbježan – istakla je Berberović.

Ono što Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije traži od Federalne vlade je ujednačavanje primanja ljekarima na području cijele FBiH.

Berberović ističe kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto.

Sindikat traži da koeficijent složenosti poslova za ljekara specijalistu bude šest, a da satnica za područje FBiH iznosi tri KM.

– Mislim da ne postoji argument kojim se mogu opravdati ogromne razlike u plaćama. Radi se isti posao, a možda su čak u manjim sredinama ljekari opterećeniji zbog nedostatka kadra – kazala je Berberović ranije ovog mjeseca za Faktor.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno