Info

Webometrics: UNZE napredovao za 137 pozicija, u BIH deveti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Univerzitet u Zenici napravio je blagi pomak naprijed na globalnoj listi Univerziteta u svijetu, koju izrađuje Webometrics.

Na listi, koja se ažurira svakih šest mjeseci, u julu prošle godine UNZE je bio 5.707 u svijetu, a na najnovijoj, januara ove godine, napredovao je za 137 pozicija i nalazi se na globalnom 5.570 mjestu.

Na nivou BIH UNZE je deveti, a na posljednjoj listi je bio deseti. I tu je zabilježen blagi pomak naprijed.

Naš Univerzitet najbolje u pojedinačnim kategorijama, koje se po određenoj formuli zbrajaju u ukupan skor, stoji, u globalnoj planetarnoj konkurenciji, po Rangiranju otvorenosti, tu je na 3.963 mjestu, po rangiranju “izvrsnosti” je 6.278, dok je najslabije na 8.318 mjestu u Rangiranju utjecaja.

UNZE je 9. u BIH, 496. u Centralnoj/Istočnoj Evropi, 1.546. u Evropi, odnosno 3.835 u Euroaziji. Globalno, podsjećamo, na 5.570 je mjestu.

Podsjećamo, UNZE je nekad na ovoj listi bio 14. u BIH, što je najslabiji, plasman, ali je i prije desetak godina bio 2., odmah nakon Univerziteta Sarajevo. Tad je i na globalnoj listi bio oko 2.200 mjesta, što je daleko bolji plasman, da bi posljednjih godina doživio stanovit pad u citiranosti i utjecaju na svjetske naučno-istraživačke trendove.

Ostaje da se vidi da li je blagi pomak u 2023. (izvještaj januar 2024.) pokazatelj da se stvari vraćaju u normalu.

Od ostalih lista, bitno je istaći da se na nivou BIH najbolje “drži” Univerzitet u Sarajevu (prvi u BIH, 1.534 u svijetu), a slijede Univerziteti u Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Tuzli, Internacionalni univerzitet Sarajevo (IUS), Sveučilište u Mostaru, Burch Sarajevo, Univerzitet u Bihaću, pa Zenica. Ostatak liste pogledajte u galeriji.

U svijetu, najbolji su američki Harvard, Stanford i MIT, a slijedi ih britanski Oxford, ta američki California Berkeley, Cornell, Washington, Columbia New York…. Među dvadeset najboljih samo su jedan kineski, jedan kanadski i tri britanska, te 15 američkih univerziteta. Na evropskom nivou, prednjače britanski Oxford, Cambridge i UCL, a među dvadeset najboljih je osam britanskih. Cijelu listu također pogledajte u galeriji.

Webometrics rangiranje svjetskih univerziteta inicijativa je Cybermetrics Laba, istraživačke grupe koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španjolskoj i djeluje pri ministarstvu obrazovanja.

Rangiranje se vrši od 2004. godine, a do sada je rangirano više od 11.995 univerziteta iz 200 država. Ažuriranje liste se vrši svakih šest mjeseci.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno