Biznis

Sindikalci dva Mittala: u pitanju radna mjesta

Sindikalci u Mittalu
Sindikalci u Mittalu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikalci dva Mittala: u pitanju radna mjesta – Sindikati ArcelorMittal Zenica i ArcelorMittal Prijedor,koji su danas održali zajednički sastanak u Upravi zeničke kompanije pozvali su entitetske premijere i Vijeće ministara BiH da što hitnije razmatraju nagomilanu problematiku.

Mittalovim kompanijama u Zenici i Prijedoru prijeti drastično smanjenje proizvodnje,a i time i broja radno angažovanih zbog niza teškoća u poslovanju,među kojima je i kriza čelika na evropskom tržištu.

Sastanak je održan je u prisustvu predstavnika Uprave Arcelor Mittal Zenica.

Nagomilana i prijeteća problematika ArcelorMittal Zenica i ArcelorMittal. Čelnik Sindikata zeničkog Mittal-a, Zuhdija Kapetanović naglašava da je za 2015. kao i narednu 2016. godinu već projektovan gubitak.

No najgori scenarij je obustava integralne proizvodnje,zbog niza teškoća u poslovanju,koje opterećuje i kriza sa cijenama čelika na širem tržištu.

ArcelorMittal Prijedor ima druge probleme, u sporu je sa vladom manjeg bh entiteta zbog plaćanja poreza,odnosno cijene rude.Prvi čovjek sindikata Mittal-a Prijedor Milanko Stojnić tvrdi da nastavak proizvodnje nema alternativu,a da nadležne institucije rješavaju pomenuti spor po kojem će se morati postupiti.

Krajnji cilj sastanka i zajedničkog apela je sačuvati radna mjesta ukazuje Obrad Belenzada,predsjednik Konfederacije Sindikata Republike Srpske. On smatra da je ključ rješenja na višim nivoima odlučivanja,kojima je u interesu uposlenost kapaciteta i ubiranje poreza i doprinosa.
Sindikati dvije kompanije u okviru ArcelorMittal-a,najavljuju i u narednom periodu intenzivne kontakte i aktivnosti kako bi bio izbjegnut najgori scenarij,obustava proizvodnje i gašenje radnih mjesta. (RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno