Politika

Šibonjić: Vrijeme jače ekonomske saradnje BiH i Turske tek dolazi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer je ministar privrede ZDK Samir Šibonjić na poziv DEIKA-a u svojstvu ministra privrede Zeničko – dobojskog kantona prisustvovao Kongresu Svjetskog turskog poslovnog Vijeća koje djeluje u okviru Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom (DEIK), koje se održava u Istanbulu od 15-16. septembra, sa više od 4.000 učesnika.

Kongres je okupio valiki broj državnika, ambasadora, a Bosnu i Hercegovinu je predstavio ambasador N. E. Adis Alagić, kao i predsjednik DEIK-a Bosne i Hercegovine gospodin Hasan Topaloglu.

Poseban značaj Kongresu dalo je prisustvo predsjednika R. Turske gospodina Recep Tayyip Erdoğan, ministra vanjskih poslova gospodina Hakana Fidana, kao i ministra trgovine gospodina Ömer Bolata.

Domaćini su poklonili veliku pažnju Bosni i Hercegovini, i privrednim odnosima dvije zemlje.

Još jednom je naglašeno da privredni odnosi dvije prijateljske zemlje idu u dobrom pravcu i da s obzirom na potencijale i mogućnosti, oni mogu biti značajno veći.

“Turskim zvaničnicima i kolegama sam govorio o dosadašnjoj uspješnoj saradnji sa turskim kompanijama i investitorima, pri čemu se ističe primjer uspješnog poslovanja kompanije Natron Maglaj. Osim toga, predstavio sam komparativne prednosti privrede Zeničko – dobojskog kantona u drvnoj, metalnoj, prehrambenoj industriji, kao privrede koja je pokretač razvoja Bosne i Hercegovine, sa izvanrednim mogućnostima za investicije i saradnju. Sve u svemu stekao sam dojam da vrijeme jače ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Turske tek dolazi.” naglasio je Šibonjić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno