Politika

Adnan Sirovica: “Ove godine 3.5 miliona KM za stipendije i druge vidove pomoći djeci demobilisanih boraca”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Problemi boračke populacije godinama unazad su brojni. Nemogućnost zaposlenja, zdravstveni problemi su samo dio svakodnevnice koja je mučila ovu populaciju. Ministarstvo za boračka pitanja ZDK shodno svojim mogućnostima trudi se da ovoj populaciji olakša svakodnevnicu kroz različite programe.

O svemu navedenom razgovarali smo sa resornim ministrom Adnanom Sirovicom.

ZOS Radio: Gospodine Sirovica na čelu ste Ministarstva za boračka pitanja. Znamo da je boračka populacija ona koja zahtijeva posebnu pažnju. Kako biste ocijenili aktualnu situaciju na području ZDK ako govorimo o boračkoj populaciji?

Adnan Sirovica: Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton i boračka populacija zasigurno možemo reći da u Ministarstvo pristiže veliki broj zahtjeva za liječenje i nabavku lijekova, iz čega se može zaključiti da je ova populacija poprilično narušenog zdravlja. Osim toga, globalna dešavanja u posljednje vrijeme i poskupljenja kao rezultat istih, kako boračku populaciju, tako i svakog građanina naše domovine, stavile su u nezavidan položaj s aspekta kupovne moći i zadovoljenja egzistencijalnih potreba. Budući da je cilj ovog Ministarstva poboljšanje socioekonomske situacije i kvaliteta života branilačke populacije, te očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, Vlada ZDK i Ministarstvo nastoje kroz niz mjera i aktivnosti pružiti podršku boračkoj populaciji, te prepoznati potrebe istih. Na taj način usmjeravamo svoje buduće aktivnosti i djelovanje.

ZOS Radio: Ministarstvo svake godine izdvaja određena sredstva za podršku djeci demobilisanih boraca. I ove godine je Ministarstvo izdvojilo značajna sredstva. O kojim sredstvima je riječ i na što će biti utrošena ta sredstva?

Adnan Sirovica: Ministarstvo svake godine nastoji svim korisnicima pružiti podršku i povećati obim prava, te kroz razne transfere omogućiti ostvarivanje prava djece šehida, poginulih, umrlih i nestalih branioca, djece dobitnika najvećih ratnih priznanja, djece ratnih vojnih invalida i djece demobilisanih branioca. Ove godine za iste je opredjeljeno oko 3,5 miliona KM u svrhu dodjele stipendija, novčane pomoći za nabavku školskih udžbenika, te za poticaje zapošljavanja i samozapošljavanja. Važno je naglasiti da osim izdvajanja ovih sredstava Ministarstvo posebnu pažnju vodi da sve isplate i pomoći budu i realizovane, odnosno da nema kašnjenja u isplati. Za razliku od prethodnih godina, dobijamo i riječi pohvale za ovo, na šta smo posebno ponosni.

ZOS Radio: Znamo da su demobilisani borci sve stariji i da je većini njih potrebna posebna medicinska skrb. Koliko im zapravo Ministarstvo može pomoći u tome?

Adnan Sirovica: Demobilizirani branioci, uz ispunjavanje predviđenih uslova, mogu ostvariti sva dopunska prava utvrđena Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica ZDK, a posebno i pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu demobiliziranih branioca i supruga umrlih demobiliziranih branioca do 57 godina starosti. Kada je u pitanju medicinska skrb, Vlada ZDK, na prijedlog Ministarstva, je osigurala sredstva u Budžetu ZDK u svrhu zdravstvenog osiguranja, liječenja i nabavke lijekova, te banjsko-klimatskog liječenja, a uslovi za ostvarivanje navedenih prava propisani su podzakonskim aktima Ministarstva. Nastojimo da sve ove zahtjeve rješavamo brzo i efikasno, kako bi se borcima i članovima njihovih porodica osiguralo liječenje, jer na žalost kako smo već rekli, radi se o populaciji stanovništva koja je itekako pogođena zdravstvenim problemima. Vodimo brigu da svi borci koji nisu zdravstveni osiguranici po bilo kom osnovu, imaju ovo pitanje riješeno kroz sredstva Ministarstva koja se uplaćuju na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja. Vrlo dobro razumijemo i potrebe za banjsko klimatskim liječenjem i rehabilitacijom, a kolika je potreba za ovim govori veliki broj zahtjeva koji nam stalno stižu.

ZOS Radio: Ove godine su uvećana i sredstva za poticaj zapošljavanju pripadnika boračke populacije. Možete li nam reći nešto više o tome?

Adnan Sirovica: Ove godine uvećana su sredstva za poticaje samozapošljavanja po Programu „Prvi biznis“- za korisnike koji prvi put registriraju obrt, te za poticaje zapošljavanja za privredne subjekte i javne organe koji zapošljavaju pripadnike boračke populacije. U okviru Programa poticaja samozapošljavanja u 2023.godini Ministarstvo je uvelo novu varijantu „varijanta C“ za korisnike koji su zadržali poreznu registraciju i ostvarili određenu finansijsku dobit. Također, ističemo da je Ministarstvo i ove godine ostvarilo saradnju sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i JU Služba za zapošljavanje ZDK kroz realizaciju Projekta sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih branilaca 2023. u koju svrhu je osiguralo 100.000,00 KM, a koja saradnja je planirana i za narednu budžetsku godinu. Svakako da nam je jedan od prioritetnih ciljeva dugoročna ekonomsko – socijalna stabilnost i zaposlenost boraca i njihovih porodica i naše mjere i jesu u tom pravcu. Važno nam je da korisnik poticajnih sredstava za zapošljavanje ne bude samo jednu godinu zbrinut, nego mi pomažemo da svoj obrt ili zanimanje zadrži sto duže na ekonomskim osnovama.

ZOS Radio: Nedavno ste primili i članove uprave Kluba sjedeće odbojke “Bosna” iz Zenice koji su ostvarili zapažen rezultat u Kataloniji. Tom prilikom ste izjavili da će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti podržavati ovakve priče. Koliko je zapravo po Vama bitno da i ratni vojni invalidi, kao i demobilisani borci se uključe u dobre sportske priče i da li imate neki plan kako to postići?

Adnan Sirovica: Smatram jako značajnim da pripadnici boračke populacije budu uključeni u trenažne procese i sportske aktivnosti, shodno zdravstvenim mogućnostima. Vlada ZDK i Ministarstvo itekako podržava dobre sportske priče, što dokazuje na zakonu utemeljena Uredba o sufinansiranju sportskih aktivnosti ratnih vojnih invalida. Sve benefite koje donosi sport, od psiho-fizičkih do socijalnih, ova Vlada i Ministarstvo će svakako podržavati i u narednom periodu. Potpuno smo svjesni značaja za psihosocijalno i uopće zdravstveno stanje boraca kroz sport i rekreaciju, znamo šta znači druženje, posjete, igra i vježbe. Nastojat ćemo svakako povećati visinu finansijskih sredstava opredjeljenih u ovu svrhu i podržati učešće u sportskim takmičenjima i manifestacijama, rad sportskih invalidskih saveza, asocijacija i sportskih organizacija, te pružiti podršku sportistima pojedincima.

ZOS Radio: Šta su planovi Ministarstva za naredni period?

Adnan Sirovica: Ministarstvo, od konstituisanja Vlade ZDK, intenzivno radi na pripremi Nacrta novog Zakona o dopunskim pravima branioca i članova njihovih porodica ZDK, gdje sam zajedno sa svojim saradnicima nastojao ponuditi bolja zakonska rješenja u svim segmentima koje tretira navedeni zakon i povećati obim gotovo svih prava koja ostvaruje boračka populacija. Cilj nam je do kraja tekuće godine obezbijediti donošenje navedenog zakona od strane Skupštine ZDK, te utvrditi prijedloge svih podzakonskih akata koji će propisati uslove način i postupak ostvarivanja prava utvrđenih Zakonom.

ZOS Radio: Koja je Vaša poruka građanima?

Adnan Sirovica: Građanima poručujem da sam funkciju ministra Ministarstva za boračka pitanja ZDK prihvatio krajnje ozbiljno i profesionalno, te da sam svjestan odgovornosti koju ista nosi. S tim u vezi odmah sam poduzeo sve aktivnosti s ciljem unapređenja socio-ekonomske situacije boračke populacije. Na pripadnike boračke populacije trebamo biti svi ponosni, jer upravo su oni svojim životima branili Bosnu i Hercegovinu u kojoj danas živimo. S druge strane, trebamo gajiti posebnu empatiju prema ovoj populaciji i nastojati svi zajedno da im omogućimo život dostojan čovjeka. Od prvog dana mandata sam na „terenu“, u posjeti borcima i njihovim porodicama. Želim da se lično uvjerim u stvarno stanje uslova u kojima žive. Tako ću raditi do kraja mandata i dolaziću „na kućni prag“ našim herojima, na svakom pedlju Kantona.

Autor: ZOS RADIO



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno