Politika

Senaidu Begiću oduzet mandat federalnog zastupnika nakon presude

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Senaidu Begiću oduzet mandat federalnog zastupnika nakon presude- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je donijela odluku kojom oduzima mandat Senaidu Begiću, zastupniku SDP-a BiH u Parlamentu Federacije BiH, jer je pravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora.

Begić je osuđen zbog zloupotreba dok je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici CIK-a, odavno nisu imali ovakav primjer, odnosno razlog utvrđivanja prestanka mandata. Prema propisima, mandat se oduzima ukoliko je zastupnik osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

Upražnjeno mjesto u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bit će dodijeljeno idućem kvalificiranom kandidatu sa liste SDP-a BiH, ali još nije poznato kome jer odluka CIK-a nije pravosnažna i Begić ima pravo žalbe.

Prema potvrđenim rezultatima Općih izbora održanih 2018. godine, idući kandidat bi bila Marina Mujkanović, ali je neophodno provjeriti da li je u pitanju kvalificirani kandidat.

CIKBiH je danas utvrdio i prestanak mandata federalnog zastupnika Elmedina Volodera iz Nezavisnog bloka, na njegov zahtjev.

Umjesto njega u parlamentarne klupe će sjesti Ramiz Karić.

Voloder je nedavno imenovan za direktora Autocesta FBiH.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno