Politika

SDP BiH: Pravosudni sistem je postao poligon za političko razračunavanje, nužna je hitna reforma!

SDP BiH: Pravosudni sistem je postao poligon za političko razračunavanje, nužna je hitna reforma!- U posljednje vrijeme sve se češće otkrivaju razne afere u pravosuđu koje ukazuju na gotovo haotično stanje u možda najvažnijem segmentu demokratskog društva.

Svjedoci smo niza zaključaka međunarodne zajednice da stanje u pravosuđu treba popraviti, da se pravosuđe mora reformirati, da se moraju donijeti novi zakoni koji uređuju rad VSTV, da je izbor pravosudnih kadrova pod uticajem politike i slično.

Primjetan je porast krivičnih postupaka koji imaju određene političke implikacije, bilo da su inicirani iz određenih političkih krugova, ili da se nosioci pravosudnih funkcija pojavljuju kao eksponenti određenih političkih opcija, čak i javno.

Dok se pojedini postupci blokiraju i odugovlače, drugi, protiv političkih suparnika, nerijetko se vode ubrzano, optužnice se podižu u kratkom vremenskom roku, i vrlo je upitan ishod ovakvih postupaka, izuzev ako postoji politički pritisak, ili interes da se postupci završe osuđujućim presudama.

SDP BiH podržava nezavisan rad pravosudnih institucija, ali ne želimo šutiti na očite blago rečeno nelogičnosti. Zato ne želimo čekati da se nema ko pobuniti protiv presuda poput one koja je izrečena Senaidu Begiću, zastupniku SDP u Federalnom parlamentu.

Na stranu činjenica da su optužnica, a onda prvostepena i drugostepena presuda objavljene u podobnim medijima puno prije nego što je istu primio Senaid Begić i njegovi advokati, postavljamo pitanje kredibiliteta ljudi koji su potpisnici krivične prijave i glavni svjedoci.

Kako to da tužilaštvo nije protiv njih pokrenulo postupak jer je pravosnažnim presudama utvrđeno da su nezakonitim otkazima oštetili budžet za preko 50.000 KM što je desetak puta više od iznosa za koji se tereti Begić.

Dakle i pored jasnih činjenica i podnešenih krivičnih prijava, za te svoje postupke i svjesno pričinjenu štetu ovi pojedinci nikada nisu odgovarali. Zato dižemo svoj glas i javno pitamo zašto Tužilaštvo ZDK nije poduzelo ništa po pitanju tih krivičnih prijava?

Zbog niza sličnih apsurdnih situacija, smatramo da je nužna hitna reforma pravosuđa kako bi bez ikakve sumnje sudski procesi i njihovi epilozi održavali pravednost u postupanju, a nikako bili predmetom dvojbi i sumnji u nečasno ponašanje i politički motivisano procesuiranje pojedinaca.

Ne želimo čekati na red kada se više neće imati ko da pobuni protiv političkih procesa.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: