Politika

SAOPĆENJE ZA MEDIJE – UZUNOVIĆ: Hoće li zastupnici u Skupštini ZDK staviti koalicione ispred interesa građana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna je tajna kako su ustanove od ključnog značaja za građane Zeničko-dobojskog kantona, posebno one od važnosti za zdravlje i sigurnost građana, taoci jeftine politike koju godinama provodi Stranka demokratske akcije (SDA).

Da je to javnost odavno prepoznala govori i neviđeni izborni krah ove stranke na proteklim Lokalnim izborima 2020. godine, ali i opće ogorčenje zbog najavljene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK po skraćenom postupku. Ova izmjena podrazumijeva penzionisanje najuspješnijeg komesara u BiH – Semira Šuta, ali i omogućavaju da se policija u ZDK dodatno ispolitizira.

Osim toga, Kantonalna bolnica Zenica “zlatna je koka” za SDA, a koji u ovu ustanovu uhljebljuju članove kako bi oni, zauzvrat, glasali za njih. Poražavajuće je kako se interes stranke stavlja ispred interesa građana, odnosno njihovog zdravlja, pa i ne čudi da je u Tužilaštvu ZDK sve više formiranih predmeta zbog propusta u liječenju upravo u zeničkoj bolnici. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su neki od njih i presuđeni.

Haos koji vlada u obje navedene institucije, bolnica i MUP, dodatno je začinila koalicija SDA sa A-SDA, pardon NES-om. To je i jedan od razloga zašto već dva mjeseca nije održan Upravni odbor KBZ, a sve jer je NES-u (čitaj Rami Isaku) pripalo jedno mjesto ali još nisu uspjeli pronaći ko će biti taj član jer mora biti uposlenik bolnice.

Zanimljiva je i nova sistematizacija u zeničkoj bolnici, koja obiluje nizom izmišljenih radnih mjesta, a ponajviše onih šefovski. Nju ću objaviti nekom drugom prilikom. Ironično, dok se godinama čeka da ova bolnica promijeni status u Univerzitetsko-klinički centar, menadžmentu bolnice, kojima diriguje SDA, zanimljivije je praviti sistematizaciju nego se boriti za promjenu statusa bolnice, kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, bolje uslove rada…

“Zenička inicijativa – Kasumović Fuad” pokazala je kako se stvari postavljaju na lokalnom nivou, nedvojbeno odbijajući prihvatiti bilo koji izvještaj ustanove ili preduzeća koji je negativan. Na taj način, dokazali smo kako se savjesno i odgovorno postupa prema javnim institucijama. Dokazali smo da se promjene uistinu mogu dogoditi, samo je potrebna iskrena želja i namjera. Nakon lokalnog nivoa, gdje smo pokazali da može drugačije, sada ćemo to prenijeti i na kantonalni nivo.

Na kraju, čvrsto vjerujem kako se zastupnici u Skupštini ZDK neće oglušiti na opće ogorčenje javnosti zbog penzionisanja koje se pakuje najuspješnijem komesaru Semiru Šutu, ali i zanemariti pisma ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona te visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u kojem upozoravaju da su predloženi amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK prvenstveno usmjereni ka neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom ZDK.

Današnja sjednica Skupštine ZDK bit će najbolji ispit za zastupnike koji će glasanjem za nakaradni Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK pokazati jesu li stavili lične, odnosno koalicione, ispred interesa građana koji su ih birali ne sluteći da će se četiri godine maćehinski odnositi prema Kantonu.

Kenan Uzunović, predsjednik kluba vijećnika “ZI-KF”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno