Info

Sedam institucija kreće u poboljšanje usluga

Poboljšanje usluga prema građanima
Poboljšanje usluga prema građanima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nekoliko institucija BiH je krenulo na uvođenje standarda koji će unaprijediti kvalitu usluga koje pružaju građanima što je predviđeno u Akcijskom planu Strategije za reformu javne uprave. Za sada su tek inicijalni koraci poduzeti u tom pravcu.

U 2013. su krenuli u proces analize i izbora sustava upravljanja i njihove primjenjivosti u kontektsu institucija u BiH. Rezultati analiza su pokazali da bi institucije javne uprave u Bih trebale primjenjivati kombinirani pristup uvođenju sustavu upravljanja i to uvođenjem sustava zasnovoanog na ISO 9001:2008 i sukcesivno CAF (zajednički okvir za procjenu) kao model izvrsnosti.

Nakon što smo dobili rezultate analize usporedno smo radili i na stvaranju preporuka da bi se taj model mogao implementirati, kaže Aleksandar Karišik iz Ureda koordinatora za reforme javne uprave BiH, na preključerašnjoj konferenciji.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima kaže da je u okviru ovog programa formirana posebna međuinstitucionalna radna grupa za kvalitet. Osim Ureda koordinatora, kao jednog od partnera u programu, se nalazi još nekoliko institucija. One su sve konzultirane u procesu pripreme dokumenta usporedne analize.

“Nakon predstavljanja dokumenta na međuinstitucijalno grupi provedene su i konzultacije sa članovima nadzornog tima za upravljanje ljudskim potencijalima u pripremi za prvu verziju mape puta za upravljanje kvalitetom.Istovremeno zapčele su prve aktivnosti u izgradnji kapaciteta”, kazao je Karišik.

Krajem srpnja /jula Ured je započeo sa procesom uvođenja CAF-a na razini njihove institucije. “Prerano je da govorim o rezultatima. Mogu reći da prelimirana iskustva pokazuju da sam proces zahtjeva dodatni angažman zaposelnih. Jako je bitno da sam proces sustava upravljanja kvalitetom naslanja na sve druge procese kao što je proces planiranja, upravljanja ljudskim resursima”, naveo je on dodajući uvođenje ovog sustava zahtijeva jaku suradnju i koordinaciju među institucijama javne uprave u BiH.

Što se tiče uvođenja modela CAF on bi osim u Ureda koordinatora za reforme javne uprave trebao biti uveden i u Agenciju za državnu službu BiH, Direkciju za europske integracije i Agencija za statistiku BiH.

Što se tiče drugog modela koji se odnosi na uvođenje ISO 9001 aktivnosti na njegovom uvođenju su već počele u Centralnoj banci BiH, a trebale bi za uvesti još Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, a nakon provedene analize bit će dana i pocjena spremnosti za uvođenje ISO- a u Ured za razmatranje žalbi BiH.

Podsjetimo, uvođenje sustava za upravljanje kvalitetom u javne institucije ima za cilj unapređenje efikasnosti, efektivnosti i kvaliteta usluga građanima. Ove aktivnosti se provode kroz Program jačanja javnih institucija koji njemački GIZ provodi zajedno sa Uredom koordinatora za reformu javne uprave.

Ciljevi implementacije sustava upravljanja kvalitetom su bolja slika građana o javnoj upravi, potreba za efikasnom i transparentnom javnom upravom na usluzi građanima i lokalnoj zajednici, identifikacija i otklanjanje uskih grla u institucijama, povećanje transparentnosti upravljanja, stalno unaprjeđenje kvalitete usluga kroz mehanizme sustava upravljanja kvalitetom (ISO 9001 i CAF), te ispunjenje zahtjeva građana na efikasan i transparentan način.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno