Info

Prodaja udjela u FDS-u, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju

Do kraja godine prodaja udjela u FDS-u, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju
Do kraja godine prodaja udjela u FDS-u, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prodaja udjela u FDS-u, Bosnalijeku i Sarajevo osiguranju- Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je na sjednici usvojio ovogodišnji Program rada Vlade Federacije BiH, za čiju je izradu poslužio ekspoze premijera FBiH Fadila Novalića i dokument Koncept ekonomskog razvoja 2014- 2018 – Ekonomski rast i zapošljavanje.

“Napominjem da proces godišnjeg planiranja započinje u novembru tekuće godine za slijedeću godinu, a uobičajeno je da se ovaj dokument donosi do kraja januara godine za koju se donosi godišnji program rada. Međutim, zbog izbora i naknadnih problema oko konstituiranja vlasti u FBiH, ovaj proces je opravdano kasnio. Dodatno kašnjenje je uzrokovalo i usaglašavanje godišnjeg programa rada s programom rada Vlade FBiH za mandatni period koji je usvojen na sjednici Vlade 18. juna 2015., kao i usklađivanje s Reformskom agendom koja predstavlja ključni dokument koji opredjeljuje rad, kako ove vlade, tako i ostalih vlada u BiH”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić obrazlažući Program.

U Programu je definirano oko 70 strateških ciljeva s više od 280 operativnih ciljeva s pripadajućim aktivnostima.

Novina je, kazao je Novalić, plan donošenja normativnih akata po ministarstvima u kojem je dat pregled svih zakona i podzakonskih akata koje Vlada planira donijeti u tekućoj godini.

“Do kraja godine prodat će se i udjeli u privrednim društvima Fabrika duhana Sarajevo (FDS), “Bosnalijek” i “Sarajevo osiguranje”. Sredstva od prodaje će biti isključivo korištena za poboljšanje likvidnosti Zavoda PIO”, poručio je Novalić.

Poslanik Kluba SDA Ibrahim Šišić predložio je federalnom premijeru da afirmira rad primarne zdravstvene zaštite, jača sektor kontrole i sigurnosti u zdravstvu.

“Također, potrebno je započeti proces definiranja privatnog i javnog sektora. Neodređeni odnos stvara prostor za kriminal”, kazao je Šišić.

Osim njega, poslanik Kluba SBB-a Zlatko Kravić uputio je apel premijeru da se što prije sagleda situacija u zdravstvu FBiH, jer je neophodno osigurati jednake uvjete za zdravstvenu zaštitu na cijelom prostoru Federacije.

To je, po njegovim riječima, jedino moguće uraditi izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

“Dobro je što i pozicija i opozicija jednako razmišlja o problemima u oblasti zdravstva, gdje smo svi svjesni koliko je prisutna diskriminacija. Potrebno je ojačati fond zdravstvenog osiguranja sredstvima budžeta i da je što prije potrebno vratiti u proceduru Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim se predviđa planiranje fonda na nivou FBiH. Fond bi omogućio izjednačavanja prava pacijenata i pristupa svim zdravstvenim ustanovama u Federaciji”, zaključila je poslanica Kluba SDP-a Jasmina Zubić.

Uz Program usvojen je i zaključak kojim se obavezala Vlada FBiH da u Program rada za narednu godinu uvrsti sve primjedbe izrečene na današnjoj sjednici. Među kojima je i ona poslanika Koalicije prevođene HDZ-om BiH Borisa Baruna, koji je sugerirao Vladi FBiH da u Program uvrsti poduzimanje početnih aktivnosti na izgradnji ceste, koja se nadovezala na definirani koridor buduće autoceste Banja Luka – granica s FBiH s konačnim ishodištem Splitu.

“U Programu su važne strategije, što bi trebala biti ukupna ocjena našeg mandata. Pri tome se moraju prezentirati operativni plan za sve prostore ove države, jer su pojedini dijelovi Federacije zapostavljeni u pogledu cestovne komunikacije”, izjavio je poslanik Kluba SBB-a Sead Jusić.

Na osnovu Programa, federalna ministarstva i institucije u svojim godišnjim planovima rada, planiraju aktivnosti na implementaciji ciljeva i mjera utvrđenih ovim dokumentom.

“U planovima sam primijetio da ima zakona koji trebaju biti doneseni, što smatram da je malo preambiciozno. Ipak, hoću da vjerujem svakom ministru da je to opravdano i da će to uraditi”, kazao je predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović.

Ovaj program usvojio je i Dom naroda Federalnog parlamenta.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno