Politika

SDP: U predsjedništvu Begić i Zaimović-Uzunović

SDP izabrao rukovodstvo (foto: Klix)
SDP izabrao rukovodstvo (foto: Klix)
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Sarajevu je održana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH na kojoj je izabrano novo rukovodstvo stranke za naredne četiri godine. Za Generalnog sekretara SDP BiH izabran je ponovo mladi Irfan Čengić, koji je ovu funkciju obnašao zadnjih deset mjeseci nakon vanrednog Kongresa SDP-a BiH. Čengić je na proteklom Kongresu dobio povjerenje 427 delegata, tako da nije iznenađujući njegov ponovni izbor na ovu funkciju.

Izabrano je i osam potpredsjednika SDP-a, od trenutnih potpredsjednika su reizabrani Zukan Helez i Lana Prlić, dok su novi potpredsjednici Denis Bećirović, Miro Lazović, Goran Ljubojević, Rusmir Mesihović, Enes Suljkanović i Segmedina Srna-Bajramović.

Za članove Predsjedništva SDP-a izabrani su: Senaid Begić, Enver Bijedić, Besima Borić, Željka Bošnjak, Branka Đurić, Mira Grgić, Mladen Lonić, Damir Mašić, Hakija Meholjić, Zoran Mikulić, Nedžad Šečić, Mirko Pejanoivć, Nermina Zaimović-Uzunović, Senad Subašić i Aner Žuljević.

Umjesto dosadašnjeg predsjednika Glavnog odbora Gorana Ljubojevića, naredne četiri godine Glavnim odborom će predsjedavati Saša Magazinović, dok će njegovi zamjenici biti Zekerijah Osmić, Azra Okić, Albin Muslić, Marina Mujkanović i Ivan Boban.

Podjećamo da je Nermin Nikšić 20. septembra izabran za predsjednika SDP-a BiH, na izborima po sistemu “Jedan član- jedan glas” na kojima je glasalo preko 20 hiljada članova stranke od kojih je 64 posto svoj glas dalo Nikšiću.

Nikšić je kazao da će ubrzo nakon konstituiranja Glavnog odbora i stranačkog Predsjedništva, biti organizovana nova sjednica Glavnog odbora na kojoj će njegovi članovi biti u prilici upoznati se o aktuelnoj političkoj situaciji i artikulirati konkretne stavove koji će biti obavezujući za stranačka tijela.

Kada se radi o prioritetima SDP-a, Nikšić je istakao da je završen proces unutarstranačke konsolidacije nakon poraza na Općim izborima, te da će u narednom periodu sva energija biti usmjerena na politička pitanja, kao i da je ta orijentacija već potvrđena putem angažmana u parlamentima, državnom i entitetskom.

Potcrtao je da će taj angažman potvrditi da “SDP BiH jeste alternativa”, odnosno da postoji ljevica u BiH.

U osvrtu na pripreme u vezi s predstojećim lokalnim izborima u BiH, Nikšić je naveo da su pripreme na tom planu u toku, te da će SDP dati sve od sebe da brani već osvojene pozicije, a da zajedničkim naporima “napadne” načelničke pozicije u nekim drugim općinama u skladu s platformom koju će kreirati na planu okrupnjavanja ljevice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno