Politika

SDP BiH Zenica: osuda prijetnji i fizičkog napada na novinara RTV Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SDP BiH Zenica: osuda prijetnji i fizičkog napada na novinara RTV Zenica – SDP BiH Zenica najoštrije osuđuje fizički napad te prijetnje upućene novinaru RTVZE, Sinanu Gluhiću.

Ovom napadu su prethodile i prijetnje koje je novinar dobio ranije, zbog izražavanja mišljenja i komentarisanja aktivnosti unutar grada Zenica, što predstavlja pravo na slobodu izražavanja, posebno ukoliko uzmemo u obzir da je riječ o osobi koja radi u medijima.

Prijetnje i online nasilje nad novinarima/novinarkama putem društvenih mreža je postalo sve učestalije i ozbiljnije, a u ovom slučaju je isto preraslo i u brutalni fizički napad. Neslaganje sa nekim komentarom ne može nikako biti izgovor za ovakvo ponašanje te ovim putem, naglašavamo, da su pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivična djela.

Svaki napad na novinare/novinarke je napad na javni interes, demokratiju kao i pravo svih građana. S tim u vezi, pozivamo policiju i pravosudne organe da na iste brže i efikasnije reaguju, kako bi se, prije svega, građani ovog Grada osjećali sigurnije i imali povjerenja u institucije, a s druge strane, da ne bismo došli do perioda bez slobode izražavanja uzrokovane zbog nesigurnog okruženja u kojem se sve više nalaze novinari/novinarke.

Ovim putem, pozivamo i udruženje “BH – novinari” na reakciju te osuđujemo i sve prethodne napade i prijetnje na novinare i novinarke u BiH.

GO SDP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno