Zenica

Saznajemo: Ponovno radnički neposluh u Rudniku Zenica, ugalj se ne kopa ni u preostaloj jami Raspotočje

Raspotočje
Raspotočje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudari jedinog preostalog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, jame “Raspotočje”, jučer su u drugoj smjeni ponovo stupili u radnički neposluh – potvrdili su radnici iz te i jutrošnje smjene Zenicablogu, navodeći da je razlog za obustavu način obračuna i isplate plaća.

Kako je rekao predsjednik Sindikata tog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Duraković, rudari su se na ovakav potez odlučili zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora, odnosno jer nisu dobili plaću do 25. u mjesecu za prethodni mjesec, pa Sindikatu samo preostaje da “stane uz radnike i njihovu odluku”.

– U pitanju su plaća i naknada za topli obrok za mjesec august, a razlog neispalte ponovo je blokada računa preduzeća. Radnicima na svim brigadama saopćeno je da plaća ne može biti isplaćena pa su jučer, nakon odrađene prve smjene, odlučili obustaviti proizvodnju – ističe Duraković.

Dodaje kako inspekcijske službe, kao i prilikom svake obustave proizvodnje, obavljaju zakonom predviđene poslove “kako bi se rudari imali gdje vratiti, nakon što proizvodnja ponovo bude poktrenuta”.

Nakon prekida proizvodnje te stupanja u radnički neposluh ranije ove godine, , Uprava ZDRMU Zenica donijela je odluku da, za sada, privremeno, prekine rudarske radove u pogonu “Stara jama” te da proizvodne radnike prebaci u pogon “Raspotočje”. Uprava je tada najavila kako će, u roku mjesec dana, biti sačinjen Elaborat o opravdanosti nastavka proizvodnje u pogonu “Stara jama”, koji tek treba biti prezentiran javnosti.

U svakoj od dvije smjene u Raspotočju ima po tridesetak proizvodnih jamskih radnika. Trenutno se, kao i u Staroj jami, jedino radi na ventiliranju jama i odvodu vode, odnosno održavanju jamskih prostorija.  Do radničkog neposluha tokom ove godine dolazilo je gotovo svakog mjeseca, uglavnom zbog neisplate i kašnjenja plaća.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno