Zenica

Besplatni mamografski pregledi za žene starosti iznad 50 godina!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji. U Bosni i Hercegovini se godišnje otkrije između 1000 i 1400 novih slučajeva karcinoma dojke.

Stoga, veoma je važno pravilno i redovno kontrolisati, da bi se bolest prevenirala, odnosno otkrila u ranoj fazi, a što u konačnici, omogućava brže i efikasnije liječenje.

Obzirom da se bilježi veliki rast malignoma dojke kod ženske populacije u Zeničko-dobojskom kantonu, Zavod zdravstvenog osiguranja i ove godine nastavlja finansiranje  projekta mamografskih pregleda za žene starosti iznad 50 godina. Cilj projekta je prevencija ovog teškog oboljenja.

Skrining malignoma dojke mamomgrafskim pregledom besplatan je za žene starosti iznad 50 godina, a može se raditi u zdravstvenim ustanovama  sa kojima Zavod sklopio ugovor i to:

Kantonalna bolnica Zenica,

– Opća bolnica Tešanj,

– Dom zdravlja Zavidovići,

– Dom zdravlja Olovo,

– Dom zdravlja Maglaj,

Dom zdravlja Žepče,

– PZU “Medicom” Zenica i

– PZU „Epion“ Zenica

Za mamografski pregled potrebno je tri dana ranije telefonski zakazati pregled u jednoj od navedenih zdravstvenih ustanova, a nakon pregleda i očitanja nalaza od strane specijaliste radiologa, pacijentice će biti obavještene kada mogu preuzeti očitani nalaz, a najkasnije u roku od sedam dana od pregleda.   



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno