Zenica

FOTO: Više od 300 učesnika na Danima urgentne medicine Zenica 2023.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklog vikenda od 23.09. do 24.09. u prostorijama Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici održani su po prvi put Dani urgentne medicine. Preko tri stotine učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona imali su priliku da kroz 24 edukativna predavanja i 7 radionica steknu nove vještine u pristupu i načinu rada sa pacijentima.

Dani urgentne medicine Zenica projekat je koji se realizovao zahvaljujući prednosti i stručnosti osoblja Odjela urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica, Ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona, Komore medicinskih sestara/tehničara ZE-DO Kantona, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici te platforme ABC doktori.

Osnovna ideja za ovaj projekat je proizašla iz kontinuiranog kontakta sa ljekarima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, službama hitne medicinske pomoći i njihove želje da nauče nešto novo u sferi medicine u koju su ubačeni neposredno nakon fakulteta.

Kroz dvodnevnu edukaciju svi prisutni imali su priliku proći kroz hitna medicinska stanja koja se svakodnevno mogu susresti u jedinicama zdravstvene zaštite, poput anafilakse, akutnih internističkih i hirurških stanja, astmatičnog napada, akutnih psihoza i drugih. Kroz interaktivne radionice učesnici su imali priliku praktično naučiti sve o postupcima osnovnog i naprednog oživljavanja (BLS i ALS), pristupu traumatiziranom pacijentu, hirurškom šivenju te postavljanju imobilizacijskih materijala.

Kako se to i nekoliko puta kroz sam program istaklo, Dani urgentne medicine najmasovniji su događaj u posljednjih nekoliko godina u Zenici, ali i u oblasti medicinske edukacije.

Organizacioni odbor projekta, na čelu sa koordinatoricama dr. Melicom Imamović-Bošnjak i dr. Selmom Terzić – Salihbašić se zahvaljuju svim učesnicima na ukazanom povjerenju i zaista jednom produktivnom i uspješnom vikendu. Iduće godine se nadamo da će projekat prerasti u Školu urgentne medicine koja će okupljati još više mladih entuzijasta i medicinskih radnika željnih sticanja novih znanja i vještina.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno