Zenica

Saudijski profesor Mahmood Salih održao predavanje na zeničkom IPF-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saudijski profesor Mahmood Salih održao predavanje na zeničkom IPF-u – Generalni sekretar Međunarodnog centra Kralj Abdulah bin Abdulaziz za arapski jezik iz Rijada (Saudijska Arabija) prof. dr. Mahmood Salih bio je danas gost Islamsko pedagoškog fakulteta (IPF) Univerziteta u Zenici, gdje je studentima…

… i profesorima tog fakulteta održao predavanje o temi “Tehnologija u podučavanju arapskog jezika”.

Saudijski profesor danas je bio i promotor knjige “Arapski jezik u Bosni i Hercegovini”, koju je napisala grupa bh. autora dr. Hana Junus, dr. Amira Trnka, dr. Dželila Babović, dr. Sedad Bešlija, dr. Mejra Softić, dr. Muhamed Nametak i dr. Dževad Jahić.

-Učenje arapskog jezika jako je bitno i značajno za svakog muslimana. Da ne pričamo o važnosti arapskog jezika, koji je jedan od najstarijih jezika svijeta te peti po važnosti svjetski jezik. Arapski jezik bio je instrument i civilizacijskog buđenja, u vrijeme kada je Evropa zaostajala za arapskim svijetom te su prijevodi naučnih knjiga s arapskog jezika doprinjeli modernizaciji Evrope i cijelog svijeta – istakao je profesor Salih.

Navodi također da je arapski jezik i jedan od šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija.

Salih je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posjeti zenički fakultet, da se u direktnom razgovoru s profesorima i studentima uvjeri u njihovu želju da na najbolji način ovladaju arapskim jezikom.

-Mi ne možemo direktno slati profesora, ali naš će centar, sigurno, biti spona i nastojat ćemo svim silama da privučemo jednog značajnog profesora sa nekog od univerziteta iz Saudijske Arabije, da bude vaš gost. Nadam se da će i ovo moje predavanje pomoći zeničkim nastavnicima da usvoje nove tehnologije učenja arapskog jezika, kako bi ih primijenili u nastavi – kazao je profesor Salih.

Dekan zeničkog fakulteta prof. dr. Muharem Adilović zahvalio je i dr. Mohammedu Al Alshaykhu, direktoru Kulturnog centra “Kralj Fahd”, posredstvom kojeg je i osigurano gostovanje prof. Mahmooda Saliha, a s njim je iz Saudijske Arabije stigao i dr. Bader Aljaber, dekan postdiplomskog studija na Univerzitetu Imam Muhammad bin Saud.

-Zadovljni smo i sretni što je došlo do ove posjete, koja je plod višemjesečnog rada i nastojanja da ostvarimo komunikaciju i saradnju sa zvaničnim centrima za izučavanje arapskog jezika. Ovi nam centri mogu biti podrška u našim naporima da imamo što kvalitetniji odsjek i podučavanje arapskog jezika. Arapski jezik je veoma popularan, a mi imamo jedan kompletan Odsjek za arapski jezik i književnost – kazao je prof. Adilović.

Dodao je kako im treba lektora i profesora, a zainteresirani su za međunarodnu razmjenu studenata i profesora.

-Trebaju nam savremene tehnike podučavanja arapskog jezika, za što smo mi jako zainteresirani. Jako puno očekujem od ove posjete – ističe prof. Adilović, koji napominje da na zeničkom IPF-u trenutno na pet odsjeka studira oko 600 studenata, a da je do sada oko 4.000 studenata diplomiralo na tom fakultetu.

Profesor Fikret Mehović, portparol Kulturnog centra “Kralj Fahd” iz Sarajeva, istakao je da su vrlo rado odgovorili na poziv zeničkog fakulteta te im osigurali dolazak profesora iz Saudijske Arabije, a najavljuje kako će saradnja biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno