Politika

Saradnja Vlade ZDK i regije Pijemonte: Opća bolnica Tešanj dobila digitalni mamograf sa tomosintezom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Općoj bolnici Tešanj svečano je pušten u rad novi digitalni mamografski aparat sa tomosintezom vrijedan 275.000 KM, čija je nabavka izvršena u okviru saradnje Zeničko-dobojskog kantona i italijanske regije Pijemonte. Vlada ZDK osigurala je 250.000 KM, a italijanski partner preostalih 25.000 KM.

Svečanu vrpcu presjekli su direktor organizacije premijer Nezir Pivić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak i direktor organizacija RE-TE. Ong. iz Torina Luka Điliberti.

Premijer Pivić je rekao da je Vlada opredjeljena da nastavi jačati sektor zdravstva, fokusirajući se na unapređenje infrastrukture, kadrovsko jačanje, ali i programe prevencije kakav je Projekat ranog otkrivanja karcinoma dojke koji se u ovom kantonu provodi od 2018. godine, a od 2020. kao organizirani skrining uz podršku partnera iz Italije.

Italijanski partneri su omogućili nabavku jednog digitalnog mamografa i osigurali sredstva za kupovinu tri tomosinteze, nabavili softver te radili na osposobljavanju radiologa, radioloških inženjera, patologa i administrativnog skrining centra. Vlada je u prvoj fazi izvršila nabavku jednog mamografa za Kantonalnu bolnicu Zenica, potom i za Opću bolnicu Tešanj, a u toku je nabavka mamografa za potrebe Doma zdravlja Visoko. Također je stvorila zakonske pretpostavke i usvojila program ranog otkrivanja karcinoma dojke, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja obezbjedio potrebna sredstva, s tim da je Vlada ZDK-a obezbjedila sredstva za neosigurana lica.

– Kao vlada smo opredjeljeni da zdravstvo stavljamo u vrh prioriteta našeg rada. Želimo da imamo što više preventivnih pregleda, a što manje oboljelih – rekao je premijer ZDK.

Zahvalio se partnerima iz Italije i ustanovama zdravstva koje su učestvovale u navedenom projektu, posebno Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), te najavio generacijski projekat izgradnje Nove bolnice u Zenici, kapaciteta oko 850 kreveta koja će brinuti o 400.000 osiguranika iz ZDK i susjednih kantona.

Direktor organizacije RE-TE. Ong. Luka Điliberti, koji predvodi grupu zdravstvenih stručnjaka sa Univerzitetsko-kliničke bolnice u Torinu, izrazio je zadovoljstvo završetkom ovog veliko projekta, koji je omogućio da u Zeničko-dobojskom kantonu bude organizovan mamografski skrining program u skladu s evropskim smjernicama.

Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak izrazio je zadovoljstvo što je ova ustanova dobila digitalni mamograf sa tomosintezom, rekavši da je aparat kupljen u pravo vrijeme jer je stari mamograf nakon tri decenije ostao bez tehničke podrške i upotrebne dozvole.

Općinski načelnik Suad Huskić je zajedno s premijerom Pivićem posjetio bolničke odjele i uručio prigodne darove pacijentima. On je istakao je posvećenost Općine Tešanj kao osnivača da, zajedno sa Vladom ZDK-a, nastavi materijalno i kadrovski jačati ovu zdravstvenu ustanovu u kojoj se liječi oko 65 000 osiguranika sa sjevera ovog kantona.

Press služba ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno