Politika Sudske klupe

U ZDK učinjen korak ka zakonu o prijavi i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izrada Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Zeničko-dobojskom kantonu završen je prije nekoliko dana, a njegovom primjenom bit će učinjen veliki korak na putu borbe protiv korupcije.

Kako je rečeno iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona, radna grupa koju je formiralo Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK pripremila je prijedlog teksta Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija te je dostavljen ministarstvu radi daljeg postupanja, odnosno, upućivanja na mišljenje nadležnih organa kao i saveza općina i gradova ZDK.

Ministar pravosuđa Nebojša Nikolić je kazao da su spremni učestvovati u kreiranju svih zakonskih i podzakonskih pretpostavki kako bi se stekli svi uslovi da se borbi protiv korupcije, kao prioritetu Vlade ZDK, daju pravni i drugi alati za što efikasniji rad.

Nacrtom zakona predloženo je rješenje kojim će Ured za borbu protiv korupcije ZDK biti nadležan za njegovo provođenje, a nadležan je i za pokretanje prekršajnog postupka u slučaju povreda odredbi. Uredu je dodijeljen i starus pravnog lica kako bi se otklonile smetnje u primjeni zakona.

“Pored stvaranja institucionalnog okvira, naš Ured za borbu protiv korupcije intenzivno radi na elektronskim registarima imenovanih i zaposlenih u kantonalnim organima. To govori da smo odlučni da se suprotstavimo svim oblicima korupcije i na taj način želimo da vratimo povjerenje građana u institucije”, rekao je premijer ZDK Nezir Pivić.

Iako je ovaj Ured formiran od Vlade ZDK kao njegovo tijelo za borbu protiv korupcije, a ne kao tijelo vanjskog sistema kako je to bio prvobitni slučaj, svi su mišljenja da će rad biti transparentan, evaluiran od nadležnih i ispravan jer i kao ovakav ima podršku međunarodnih aktera.

Sekretar po ovlaštenju Vlade Ureda za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kanotna Dževad Fejzić je kazao da je uredbom o osnivanju Ureda za bobu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona stvorena i obaveza Uredu da između ostalih registara vodi i registar imovine koji će upotpuniti proces koruptivnih rizika na kojima Ured radi između ostalog i kroz Planove integriteta.

“Donošenjem Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija, a koji podrazumijeva obavezu i nosiocima javnih funkcija u jedinicama lokalnih zajednica na području Zeničko-dobojskog kantona suštinski se ispunjava još jedno od bitnih poglavlja Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK. Ovo nije jedini antikoruptivni proces koji se dešava, poučeni iskustvom kolega iz Tuzlanskog, Unsko-sansog kantona i Kantona Sarajevo očekivati je da će se stvoriti dodatne obaveze, a na čemu Ured intenzivno radi uz podršku međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Fejzić za Klix.ba.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno