Zenica

Saradnja dviju zeničkih škola sa Srednjom elektrotehničkom školom “Mihajlo Pupin” Skoplje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvije zeničke škole, Tehnička i Srednja mješovita škola “Mladost”, potpisale su u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona memorandum o saradnji sa Srednjom elektrotehničkom školom “Mihajlo Pupin” iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).

Potpisu memoranduma svjedočio je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, koji je i inicirao saradnju tokom prošlogodišnje posjete Sjevernoj Makedoniji i Skopju.

Tom prilikom, u sklopu projekta “Helvetas” koji finansira Vlada Švicarske, dogovorena je razmjena iskustava u svrhu poboljšanja dualnog obrazovanja u srednjim školama.

-Jako mi je drago da smo ovu ideju i realizirali. Očekujem od ovog memoranduma bližu saradnju između ovih, srodnih srednjih škola kako bi se, prije svega, unaprijedila praktična nastava na području ZDK-a, a očekujem da ćemo i naše dobre prakse prenijeti na kolege u Makedoniji.

Na ovaj način uspostavljamo bližu saradnju Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, odnosno Skoplja i Zenice – naglasio je Kozlić.

Direktor Mješovite srednje škole “Mladost” Nihad Kamenjaković i Tehničke škole Maja Hadžisalihović, istakli su kako se potencira na saradnji škola koje se, uglavnom, bave elaktrotehnikom.

Razmjena će, napomenuo je Kamenjaković, omogućiti uvođenje inovacija te dodatnu motivaciju profesora i đaka.

– Akcenat će se stavljati na obavljanje praktične nastave i povezivanja sa firmama, kako bismo dobili što kvalitetniji kadar te da bi imali bolje zaposlenje- kazao je Kamenjaković, koji je napomenuo kako će ciljana grupa za saradnju iz njegove škole biti zanimanja mehatroničar i elektroinstalater. Tehnička škola će razmjenjivati znanja za zanimanja elektrotehničara energetike i elektronike.

-Ono što ćemo pokušati primjeniti u Zenici, to je primjer dobre prakse- gdje privredni subjekti ulažu u poligone, inovativna nastavna sredstva, koja, na kraju, obezbjeđuju srednjoškolca koji vlada svim vještinama, kompetencijama koje su potrebne za tržište- istakla je Hadžisalihović.

Memorandum je u ime gostiju iz Skoplja potpisao Dimitar Georgijev, direktor Srednje elektrotehničke škole Skoplje.

-Čast mi je i zadovoljstvo što smo ovdje, u Zenici, u BiH, sa mojim prijateljima, s kojima ćemo od danas pa nadalje, u interesu učenika, napraviti saradnju među našim školama. Radit ćemo na zajedničkim projektima i na unaprijeđenju obrazovnog sistema, odnosno dualnog obrazovanja- kazao je Georgijev.

Cilj je da se vrši međusobna razmjena znanja nastavnika učenika na polju izvođenja praktične nastave, koju će odrađivati u “velikim kompanijama”, ali i zajednički nastupi u Erasmus međunarodnim projektima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno