Zenica

Život im je pružao male šanse: Dom-porodica ima šestero studenata

Podijeli ovu vijest:

U JU Dom-porodica Zenica trenutno boravi 85 štićenika bez roditeljskog staranja, od nekoliko mjeseci do 24 godine.

– To je za 26 posto više djece nego što je to bilo prije korone. Nažalost, mi smo u prošloj godini prvi put bili u situaciji da moramo da odbijamo zahtjeve za prijem novih štićenika iz razloga što nismo imali dovoljno kapaciteta u smislu organizacije i ljudi, odnosno odgajatelja koji bi se brinuli o toj djeci, izjavila je za Oslobođenje Draženka Subašić, direktorica JU Dom-porodica Zenica.

Ističe da trenutno u Domu imaju šest studenata. Četvero ih studira na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a dvoje na Univerzitetu u Zenici.

– Korona nas je prilično udaljila od naših prijatelja. Nismo imali priliku da se družimo, da boravimo mimo naše ustanove. Jedini projekat u smislu boravka djece van ove ustanove je bio na Boračkom jezeru tokom ljetnog raspusta, u augustu. Bili smo unutar dva kampa u BiH. Nadam se da ćemo se vratiti u realizaciju projekta sa Udruženjem Luciano Lama, da će djeca moći boraviti ove godine u Italiji tokom ljetnog raspusta, naglašava Subašić.

PROČITAJTE I:   FOTO: Plesna večer na Zenica Summer Festu

Udar na budžet izazvao je veliki rast cijena hrane, lijekova, higijenskih potrepština, odjeće, obuće, školskog pribora i goriva

Kada su u pitanju finansije, Dom-porodica je pogođen rastom cijena hrane, lijekova, higijenskih potrepština, odjeće, obuće, školskog pribora i goriva. Sve se to održava na samo poslovanje ustanove. Tokom 2021. godine nisu dobili podršku u smislu povećanja tranši ni od Zeničko-dobojskog kantona s kojim imaju ugovor niti od Grada Zenice, koji je osnivač ustanove.

– Ovu godinu krećemo sa određenom dozom optimizma. Već smo potpisali sa Kantonom ugovor koji će donijeti simbolično više novca u odnosu na prošlogodišnji. Očekujemo da ćemo se tokom ove godine barem naći u rebalansu kada je u pitanju budžet Zenice. Problem nam predstavlja i isplata plata koja mora biti u skladu sa novom uredbom Vlade Federacije BiH, govori direktorica.

PROČITAJTE I:   FOTO: Počeli radovi na izgradnji sportskog igrališta u MZ Blatuša

Poražavajućim naziva to što “u javnoj ustanovi ovakvog tipa, koja se brine o djeci i mladima bez adekvatnog roditeljskog staranja, imamo 21 od 64 zaposlena koji su imali osnovnu platu nižu od propisane 543 KM”.

– To smo korigovali od januara, ali će uticati na troškove koje će ustanova imati, kaže Subašić.

Kao i svake godine, zahvaljujući prijateljima kako iz Zenice, cijele Bosne i Hercegovine, ali i dijaspore, uspijevaju da funkcionišu i ispune ono što je njihova osnovna misija – da djeca imaju adekvatne uslove za život u ustanovi. M. Dajić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno