Zenica

NAJAVA: Izložba “50. godina ragbija u BiH”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
NAJAVA: Izložba “50. godina ragbija u BiH”- Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na izložbu  “50. godina ragbija u BIH” koja će se  održati 11.03.2022. u 18:00 sati u Muzeju grada Zenice.
Protokol:
18.00 – 18.30 – otvorenje izložbe posvećene 50 godina ragbiju u BIH
obraćanje direktor gdin Adnadin Jašarević
ispred RgK Čelik Mirza Oruč
Eventualno neko od gostiju
18.30 – 19.00 – Promocija prigodne markice
Obraćanje direktor BH Pošte
19.00 – 19.30 – Promocija monografije 50 godina ragbija u BIH
Obraćanje autor Mirza Dajić
Suvad Kapetanović
Radenko Pirgić
19.30 – koktel i druženje
Datum obilježavanja godišnjice nastanka ovog sporta u Bosni i Hercegovini koji je prvi put se prakticirao u u Gradu Zenica je 08.03.1972. godine. Ragbi klub Čelik je prvi osnovani ragbi klub u Bosni i Hercegovini.

 

Osnovala ga je grupa istaknutih zeničkih intelektualaca na čelu sa Odić Nezirom, Sarajlić Abdulahom, Haramandić Hakijom, Tarabar Askom, Talić Muhamedom, Hadžić Raifom i Salčinović Emirom.

Ipak, najpoznatija ličnost koja je vezana za ragbi sport jeste Suad Kapetanović, koji je tada igrao za RK Zagreb.

Na prvom sastanku, održanom 05.03.1972. godine u prostorijama željezarske kasine, Suad Kapetanović je prikazao informativne materijale o ragbi sportu i pritom je zakazan termin za prvi trening kluba. Prvi predsjednik kluba je bio Nezir Odić, a potpredsjednik Abdulah Sarajlić – Dulče. Prvobitni naziv kluba je bio  ragbi klub “Zenica”, dok od 1978. klub nosi današnji naziv. Historijski datum za Ragbi Klub Čelik predstavlja 08.03.1972. godine kada je održan prvi trening na pomoćnom terenu stadiona “Blatuša”. Na treningu je prisustvovalo oko 40-tak zainteresovanih, a trening su vodili Suad Kapetanović i Raif Hadžić.

Prva test utakmica je odigrana 20.09.1972. godine, a protivnik je bila kombinovana ekipa Nade iz Splita i Energoinvesta iz Makarske. Zenički klub je izgubio ovu utakmicu, a prvi skor u historiji kluba je postigao Sulejman Šabanović – Frenki. Prva zvanična, tj. prvenstvena utakmica kluba se odigrala 1972. godine u Zagrebu protiv ekipe Lokomotiva, koju su zeničani izgubili sa 52-0. Iste godine klub učestvuje u svom  prvom natjecanju – Prvenstvo Jugoslavije Skupina “B”. Početkom osamdesetih godina 20. vijeka, dolazi do jačanja kluba što dovodi do osvajanja prvog Seniorskog prvenstva Jugoslavije u sezoni 1981/1982. Nakon toga dolazi niz od sedam osvojenih prvenstava i sest osvojenih Kupa Maršala Tita. Tokom osamdesetih godina Čelikovi igrači postaju okosnica reprezentacije Jugoslavije i mnogi od njih uspješno nastavljaju karijeru u klubovima širom Evrope.

Značaj jednog kolektiva kao što je Ragbi klub Čelik ogleda se i u tome da je to jedan od prvih sportskih kolektiva koji je odigrao utakmicu kao reprezentacija Bosne i Hercegovine, ako ne i prvi, u nekom sportu nakon sticanja nezavisnosti. Utakmica se odigrala 26.09.1992. godine u Splitu kada su igrači i treneri kroz veoma teške uslove putovali do Splita više od 12 sati.

Unatrag nekoliko godina u sklopu Ragbi kluba Čelik funkcionira i ragbi škola koja broji više od 150 članova koji se u potpunosti besplatno bave sportom i fizičkom aktivnošću, a sam klub i svi angažirani u klub su volonteri i tako je od postojanja 1972. godine.

Ragbi klub Čelik je jedan primjer pozitivnog sportskog kolektiva koji je baziran prvenstveno na razvojumladih ljudi u zdrave individue i članove društva, njegujući plemenite vještine koje je definirao Pierre de Coubertin kao načelo olimpijskog sporta (inače Ragbi 7 je olimpijska verzija ragbi sporta). 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno