Sudske klupe

Saopštenje za javnost: Kantonalno tužilaštvo ZDK o akciji “Viza”

Tužilaštvo ZDK

Saopštenje za javnost: Kantonalno tužilaštvo ZDK o akciji “Viza” – Kantonalno tužilaštvo/tužiteljstvo Ze-do kantona je na području iz svoje nadležnosti, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA i drugim policijskim organima, provodilo višemjesečnu istragu protiv organizovanog kriminala pod kodnim nazivom „Viza“, u okviru koje su se poduzimale posebne istražne radnje, što je rezultiralo da se u subotu 13.07.2019. godine liše slobode lica Š.D, D.S. i M.K. svi sa prebivalištem u Zenici, koji su u nedjelju 14.07.2019. godine privedeni i ispitani u svojstvu osumnjičenih u prostorijama ovog Tužilaštva, zbog postojanja osnova sumnje da su Š.D, D.S. počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH, sve u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ F BiH, a M.K. krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. KZ F BiH, sve u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ F BiH.

Dana 15.07.2019. godine Tužilaštvo je podnijelo Kantonalnom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv imenovanih osumnjičenih zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili navedena krivična djela i iz razloga predviđenih članom 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP F BiH.

U okviru ovih istražnih radnji oduzeti su predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem toku postupka, te se nastavljaju istražne radnje u cilju pronalaska ostalih počinilaca krivičnih djela.

Stručni saradnik za odnose s javnošću

Emir Muratspahić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem