Politika

Saopćenje za javnost: Narušen integritet izbornog procesa u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Narušen integritet izbornog procesa u Zenici – Evropski sud je 2009. godine presudio da ustav Bosne i Hercegovine direktno diskriminira manjine, ne dopuštajući im ravnopravno sudjelovanje u demokratskim izborima. Predstavku sudu podnijeli su bosanski Rom, Dervo Sejdić i bosanski Jevrej, Jakob Finci. Nakon ove odluke, sud je presudio u još tri predmeta da bosanskohercegovački ustav krši pravo građana da se kandidiraju za javne funkcije, međutim, ni jedna od tih odluka nije provedena.

Ipak, određena prava nacionalnih manjina su implementirana u zakonu pa tako član 13.2 Izbornog zakona BiH propisuje broj članova općinskih vijeća/skupština općina, a članovi 13.14 stav (1) i (2) propisuju da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na zastupljenost u gradskom  vijeću. U Gradskom Vijeću Zenica nacionalne manjine imaju samo jedno garantovano mjesto.

Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik Zenice, svojom kontinuiranom javnom podrškom jednom od kandidata predstavnika nacionalnih manjina narušava integritet izbornog procesa u Zenici. Gradonačelnik svojom javnom podrškom aktuelnom vijećniku Asimu Musiću manipuliše izbornim procesom kako bi osigurao izbor određenog kandidata koji će ga bespogovorno podržavati. Asim Musić u protekle četiri godine niti jednom nije izašao za govornicu Gradskog vijeća a bio je redovni klimač glavom i dizač ruke za aktuelnog gradonačelnika. U ime manjina i ostalih nije uradio ništa.

Ulozi na izborima mogu biti veliki kao i iskušenje da se obezbjedi odgovarajuća pobjeda putem neetičkih i nezakonitih sredstava. Slobodni, pošteni i konkurentni izbori su osnova za reprezentativan oblik upravljanja. Bez integriteta, ne postoji garancija da će se volja birača odraziti u izbornim rezultatima. Izbori bez integriteta osujećuju svrhu demokratskih izbora i ne mogu se smatrati slobodnim i pravičnim.

Svojim političkim angažmanom želim doprijeniti očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta pripadnika nacionalnih manjina i ostalih, te promoviranju i zaštiti njihovih prava i interesa a na tom putu mi je potrebna vaša podrška i javna reakcija.

Srdačan pozdrav,

Jasko Borovčević – nezavisni kandidat nacionalnih manjina za Gradsko vijeće Grada Zenica

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno