Politika

Saopćenje: Može li nam južni vjetar, osim nervoze i razdražljivosti, donijeti i manje račune za grijanje?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Loš kvalitet grijanja i neadekvatan način naplate isporučene toplotne energije glavni su razlozi zbog kojih se veliki broj korisnika usluga JP Grijanje u gradu Zenica isključio sa mreže daljinskog grijanja. Početkom rada novog preduzeća Toplana Zenica stekli su se uslovi da se građanima Zenice može u narednom srednjoročnom periodu garantovati pouzdano i kvalitetno grijanje.

Zbog toga je sada neophodno što prije krenuti sa izradom novog tarifnog sistema naplate isporučene toplotne energije. Novi tarifni sistem mora stimulisati građane da (p)ostanu korisnici usluga JP Grijanje Zenica, da imaju mogućnost uštede u periodima toplog vremena kao što je slučaj ovih zadnjih desetak dana. Da bi to zaista bilo moguće neće biti dovoljno samo napraviti novi tarifni sistem nego se moraju napraviti značajni pomaci u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada.

Sadašnji tempo utopljavanja stambenih zgrada u gradu je veoma spor i on se mora u narednim godinama maksimalno ubrzati. Potencijal koji u sebi nosi povećanje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva prilika je za nove investicije i pokretanje masovnih građevinskih radova što bi dovelo do zapošljavanja postojeće građevinske operative i dodatne radne snage. Sve to bi značajno doprinijelo privrednom razvoju grada.

Ipak, glavni benefit utopljavanja zgrada i uvođenja novog tarifnog sistema naplate isporučene toplotne energije moraju osjeti građani kroz ostvarivanje ušteda u svojim kućnim budžetima. Izrada novog tarifnog sistema nije lagan posao i treba mu pristupiti krajnje ozbiljno. Dobar način naplate usluga grijanja bio bi ozbiljan poticaj građanima da koriste usluge daljinskog grijanja i da svoja sredstva ulažu u povećanje energetske efikasnosti stambene jedinice u kojoj žive. Iako se poduzimaju napori da se podigne svijest građana o dugoročnim benefitima povećanja energetske efikasnosti, financijska moć većine građana je takva da samo svijest o tim pozitivnim efektima nije dovoljna. Građanima se moraju ponuditi povoljni uslovi finansiranja i mogućnost vraćanja te investicije u razumno kratkom roku. A novi tarifni sistem naplate usluga grijanja je jedan od načina da se taj rok dodatno smanji.

Gradski odbor Naša stranka Zenica poziva sve, a posebno stranke koje imaju svoje vijećnike u gradskom vijeću, da prilikom rasprave o budžetu za sljedeću godinu insistiraju na znatnom povećanju stavke za potrebe utopljavanja stambenih zgrada. A inicijativu za izradu novog tarifnog sistema treba pokrenuti odmah, nema nikakvog razloga i izgovora da se na tome ne radi već od danas. Naša stranka Zenica će dati puni doprinos ovim aktivnostima.

“Naša stranka” Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno