Politika

Članovi nove Vlade ZDK položili zakletvu i preuzeli dužnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je na svom današnjem zasjedanju većinom glasova zastupnika novu Vladu tog kantona, koju će predvoditi Nezir Pivić iz Zenice, kadar Stranke demokratske akcije. Članlvi Vlade su nakon izglasavanja, položili i zakletvu te stupili na dužnost.

Pivića je za mandatara nove vlade tog kantona predložio Kantonalni odbor SDA ZDK-a, a podržale ga stranke nove parlamentarne većine u tom kantonu, koju još čine i zastupnici Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost, Narodnog evropskog saveza te četvoro samostalnih zastupnika Amela Granić, Alen Kapković i Naida Delibašić-Alagić koji su napustili Bosanskohercegovačku inicijativu – Kasumović Fuad te Ivo Tadić (napustio Hrvatsku demokrtasku zajednicu BiH), koja broji ukupno 21 zastupnika.

Pivić je u svom 25-minutnom ekspozeu najavio kompletnu reviziju stanja u tom kantonu, s akcentom na zakonitost odluka prethodne vlade koju je predvodila Amra Mehmedić iz Zenice (BHI-KF).

Fokus nove vlade, podvukao je, bit će poboljšanje stanja u svim segmenatima života, prije svega na zadržavanju mladih, većem zapošljavanju, poboljšanju mjera socijalne i dječije podrške, zadržavanje liderske pozicije u industrijskoj proizvodnji, poboljšanju cjelokupnog lanca prehrambene industrije, jačanju kapaciteta zdravstva te povećanju broja timova primarne zdravstvene zaštite, hitne medicinske službe, sekundarne zdravstvene zaštite…

-Vlada će u toku ovoga mandata realizirati i generacijski projekt ‘Energetske efikasnosti’, u cilju toplifikacije objekata u ZDK-u te će uložiti dodatna sredstva u energetsku transformaciju. Poseban fokus Vlada će staviti na tvz. ‘zelene politike zaštite okoliša i životne sredine’ – kazao je Pivić.

Najavio je izgradnju Centra za odvajanje i reciklažu otpada te zatvaranje “divljih deponija”, koje su nekim lokalnim zajednicama prihvatljive iako nemaju dozvole za odlaganje otpada. U fokusu će, dodao je, biti obrazovanje u cjelini te Univerzitet u Zenici, za koji je kazao da se isticao svojim uspjesima, ali koji je “unazad nekoliko godina doživio pad povjerenja među studentima” te je doživio i pad na relevantnim svjetskim ljestvicama.

Najavio je kadrovsko i infrastrukturno jačanje Kantonalne bolnice Zenica, s ciljem da stekne status univerzitetskog kliničkog centra te postane poligon za istraživanje i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Zenici. Novi informacioni sistem omogućit će, najavio je, uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica.

Vlada će donijeti i sve potrebne zakonske akte za uspješnu institucionalnu borbu protiv korupcije te za suzbijanje sukoba interesa.

-Naša iskrena namjera je da obnovimo odnose sa domaćim i inostranim partnerima, da se izgradimo kako kanton-predvodnik svih pozitivnih procesa u Federaciji BiH te temljem toga da koristi imaju građani u ZDK-a u cjelini. U tom procesu moramo svi raditi zajedno – poručio je Pivić.

U sklopu rasprave o novom sastavu Vlade ZDK, zastupnici opozicije, u kojoj su sada Socijaldemokratska partija BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Narod i Pravda, BHI-KF te Naša stranka, iznosili su primjedbe na kompletan proces imenovanja nove vlade, ali i da će u sastavu nove vlade biti samo dvije žene te po jedan ministar iz reda Hrvata i Srba.

Zastupnik HDZ-a Ivica Penić iz Žepča kazao je kako oni ne mogu prisustvovati “nezakonitom i neustavnom imenovanju nove vlade”, zbog, navodnog, nelegitimnog predstavljanja hrvatskog naroda. Nakon obraćanja, Penić i zastupnica te stranke Anita Paurić iz Zenice, iz protesta su napustili salu.

Zastupnici pozicije, prije svega liderske SDA, kazali su svojim kolegama iz opozicije, a dosadašnje pozicije, da su upravo oni odgovorni za takvo stanje, jer su izglasali izmjene i dopune Zakona o Vladi ZDK, nakon čega je izglasana vlada s tri ministra iz reda Hrvata, umjesto dotadašnja dva ministra.

Samostalni zastupnik iz reda Hrvata Ivo Tadić iz Žepča referirao se na izlaganje “svog kolege Penića”, s kojim je donedavno bio u istom zastupničkom klubu, navodeći da su ovo sve napravili Penićevi “mentori iz Žepča”.

On je istakao da je donošenje izmjena i dopuna Zakona o Vladi ZDK, od strane prethodne većine, bio “trenutak kada je HDZ morao napustiti parlamentarnu većinu i povući iz vlasti svoja dva ministra”. Najavio je kako će nastaviti boriti se za interese Hrvata iz cijelog kantona.

Osim mandarata Pivića, novi članovi Vlade ZDK danas bi trebali postati: Mirza Mušija iz Kaknja (ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta), Emir Vračo iz Visokog (ministar unutrašnjih poslova), Nebojša Nikolić iz Zenice (ministar pravosuđa i uprave), Jasmin Čajić iz Tešnja (ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Adnan Šabani iz Zenice (ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša) i dr. Aida Salčinović iz Zenice (ministrica zdravstva), koji su prijedlog Kluba samostalnih zastupnika “Amela Granić i Alen Kapković” te dr. Antonio Šimunović iz Žepča (ministar rada, socijalne politike i izbjeglica), koji je prijedlog samostalnog zastupnika Ive Tadića iz Žepča.

U vladi ostaju dosadašnji kadrovi Demokratske fronte – ministrica finansija Dženana Čišija iz Visokog te ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja, kao i kadar Narodnog evropskog saveza, dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno