Politika

FOTO: Imenovana nova Vlada ZDK, premijer Nezir Pivić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj je potvrđena nova vlada tog kantona, mandatara Nezira Pivića, održana je jutros u zgradi institucija ZDK u Zenici, pod predsjedavanjem predsjedavajućeg Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

Nakon tri hitne sjednice u cilju prekompozicije vlasti u tom kantonu, održanih ovog mjeseca – 9., 11. i 17. oktobra, na kojima je obznanjena nova parlamentarna većina predvođena Strankom demokratske akcije, te izvršena promjena na čelu Skupštine ZDK, a zatim izglasano nepovjerenje i smjena Vlade ZDK, ovo će biti prva redovna sjednica u tom procesu.

Sjednica je imala samo jednu tačku dnevnog reda: Imenovanje nove Vlade ZDK.

Kolegij Skupštine ZDK, koji je zasjedao raanije, te zakazao sjednicu na kojoj je imenovana nova Vlada ZDK, već za narednu sedmicu, za četvrtak, 2. novembra u 11.00 sati, zakazao je održavanje i otkazane redovne oktobarske sjednice Skupštine ZDK. Stručne službe su počele konsultacije sa klubovima stranaka – kazao je Huskić.

Nakon što su usvojeni zapisnici sa protekle tri hitne sjednice, Ćazim Huskić je obrazložio proceduru oko imenovanja mandatara i nove Vlade ZDK.

Poslije elaborata predsjedavajućeg Huskića, prisutnima se sa svojim ekspozeom, planom rada obratio Nezir Pivić.

“U prvim radnim sedmicama bit će provedena revizija i analiza svih trenutno važećih politika i tekućih aktivnosti. Za cilj imamo utvrditi pravo stanje koje preuzimamo. Svaka odluka koju budemo donosili bit će utemeljena na zakonu i u najboljem interesu građana. Sve one dobre i za građane korisne politike i projekte koji se u kontinuitetu provode ćemo nastaviti. Važno je da građani znaju da će svi dobri i korisni procesi dobiti našu punu podršku”, kazao je u obraćanju Pivić.

Fokus nove vlade, podvukao je, bit će poboljšanje stanja u svim segmenatima života, prije svega na zadržavanju mladih, većem zapošljavanju, poboljšanju mjera socijalne i dječije podrške, zadržavanje liderske pozicije u industrijskoj proizvodnji, poboljšanju cjelokupnog lanca prehrambene industrije, jačanju kapaciteta zdravstva te povećanju broja timova primarne zdravstvene zaštite, hitne medicinske službe, sekundarne zdravstvene zaštite…

-Vlada će u toku ovoga mandata realizirati i generacijski projekt ‘Energetske efikasnosti’, u cilju toplifikacije objekata u ZDK-u te će uložiti dodatna sredstva u energetsku transformaciju. Poseban fokus Vlada će staviti na tvz. ‘zelene politike zaštite okoliša i životne sredine’ – kazao je Pivić.

Najavio je izgradnju Centra za odvajanje i reciklažu otpada te zatvaranje “divljih deponija”, koje su nekim lokalnim zajednicama prihvatljive iako nemaju dozvole za odlaganje otpada. U fokusu će, dodao je, biti obrazovanje u cjelini te Univerzitet u Zenici, za koji je kazao da se isticao svojim uspjesima, ali koji je “unazad nekoliko godina doživio pad povjerenja među studentima” te je doživio i pad na relevantnim svjetskim ljestvicama.

Najavio je kadrovsko i infrastrukturno jačanje Kantonalne bolnice Zenica, s ciljem da stekne status univerzitetskog kliničkog centra te postane poligon za istraživanje i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Zenici. Novi informacioni sistem omogućit će, najavio je, uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica.

Vlada će donijeti i sve potrebne zakonske akte za uspješnu institucionalnu borbu protiv korupcije te za suzbijanje sukoba interesa.

-Naša iskrena namjera je da obnovimo odnose sa domaćim i inostranim partnerima, da se izgradimo kako kanton-predvodnik svih pozitivnih procesa u Federaciji BiH te temljem toga da koristi imaju građani u ZDK-a u cjelini. U tom procesu moramo svi raditi zajedno – poručio je Pivić.

Premijer Nezir Pivić je rođen 4. jula 1983. godine u Zenici. Diplomirao je 2006. godine na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Obnašao je funkciju zamjenika ministra pravde Bosne i Hercegovine. Na Općim izborima 2022. godine izabran je za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Nova Vlada je potvrđena u Skupštini ZDK sa 20 glasova za, a prije izjašnjavanja dva preostala zastupnika HDZ ZDK BIH su napustili sjednicu jer smatraju da je imenovanje ove Vlade neustavno i da su imenovanjem ove Vlade diskriminirani Hrvati.

U sklopu rasprave o novom sastavu Vlade ZDK, zastupnici opozicije, u kojoj su sada Socijaldemokratska partija BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Narod i Pravda, BHI-KF te Naša stranka, iznosili su primjedbe na kompletan proces imenovanja nove vlade, ali i da će u sastavu nove vlade biti samo dvije žene te po jedan ministar iz reda Hrvata i Srba.

Zastupnik HDZ-a Ivica Penić iz Žepča kazao je kako oni ne mogu prisustvovati “nezakonitom i neustavnom imenovanju nove vlade”, zbog, navodnog, nelegitimnog predstavljanja hrvatskog naroda. Nakon obraćanja, Penić i zastupnica te stranke Anita Paurić iz Zenice, iz protesta su napustili salu.

Zastupnici pozicije, prije svega liderske SDA, kazali su svojim kolegama iz opozicije, a dosadašnje pozicije, da su upravo oni odgovorni za takvo stanje, jer su izglasali izmjene i dopune Zakona o Vladi ZDK, nakon čega je izglasana vlada s tri ministra iz reda Hrvata, umjesto dotadašnja dva ministra.

Samostalni zastupnik iz reda Hrvata Ivo Tadić iz Žepča referirao se na izlaganje “svog kolege Penića”, s kojim je donedavno bio u istom zastupničkom klubu, navodeći da su ovo sve napravili Penićevi “mentori iz Žepča”.

On je istakao da je donošenje izmjena i dopuna Zakona o Vladi ZDK, od strane prethodne većine, bio “trenutak kada je HDZ morao napustiti parlamentarnu većinu i povući iz vlasti svoja dva ministra”. Najavio je kako će nastaviti boriti se za interese Hrvata iz cijelog kantona.

Osim premijera Pivića, članovi nove Vlade ZDK su:

– Mirza Mušija iz Kaknja, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta;
– Emir Vračo iz Visokog, ministar unutrašnjih poslova;
– Nebojša Nikolić iz Zenice, ministar pravosuđa i uprave,
– Jasmin Čajić iz Tešnja, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (svi SDA);

– Adnan Šabani iz Zenice, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša i
– dr. Aida Salčinović iz Zenice, ministrica zdravstva (prijedlog Kluba samostalnih zastupnika “Amela Granić i Alen Kapković”, zastupnici koji su napustili BHI-KF);

– Antonio Šimunović iz Žepča, ministar rada, socijalne politike i izbjeglica (prijedlog samostalnog zastupnika Ive Tadića, koji je nedavno napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH).

Članovi nove Vlade ZDK ostaju:

– ministrica finansija Dženana Čišija iz Visokog, te
– ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja, – kadrovi Demokratske fronte kao i

– Samir Šibonjić iz Zavidovića, ministar privrede, kadar Narodnog evropskog saveza.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno