Politika

Sanja Renić: Od Vlade ZDK javnost traži odgovore a ne optužbe na račun zastupnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sanja Renić: Od Vlade ZDK javnost traži odgovore a ne optužbe na račun zastupnika- Vlada Zeničko-dobojskog kantona optužila je Sanju Renić, zastupnicu Naše stranke u Skupštini ZDK, za populizam nakon njenog medijskog nastupa u kojem je uputila na loše pa i nezakonite prakse vlasti u tom Kantonu.

Renić smatra da je reakcija Vlade neprimjerena s obzirom na činjenicu da se ona za istup u javnosti odlučila tek nakon što je iscrpila sve mogućnosti da odgovore od Vlade dobije proceduralnim putem.

“Nema puno pitanja na koja tražim odgovore. Na neka od njih skoro već godinu dana. Ponovit ću ih opet.

  1. Tražim Izvještaj interne revizije Ministarstva privrede koji je završen u oktobru prošle godine i negativan je. Što znači da moraju smijeniti ministra.
  2. Tražim odgovor na pitanje po kojim kriterijima se formiraju komisije pri ministarstvima u Vladi, a sastavljene od uposlenika kantona.
  3. Također, tražim odgovor kako je moguće da je neovlaštena osoba (savjetnica ministra privrede) od 9. mjeseca 2019. do decembra 2020. nezakonito potpisivala sve što je zakonska obaveza pomoćnika ministra
  4. Pošto je istekao rok za odgovor na moju inicijativu o provođenju upravne revizije, istu ću ponovo podnijeti, ali me zanima, također, zašto na nju nije odgovoreno u predviđenom roku?

Sva ova pitanja postavljala sam i na sjednicama Skupštine ZDK ali nadležni iz Vlade koji su bili dužni da daju odgovore nisu ih dali, a nekad nisu bili ni prisutni na sjednicama. Meni nije ostao drugi način nego u javnosti postaviti ta pitanja i pozvati ih na odgovornost pred građanima.

Na moje upite odgovorili su saopštenjem, nepotpuno i zaobilazeći istinu te skrećući pažnju na stvari na koje se moja pitanja ne odnose. Shodno tome, tražim ispravne odgovore na sjednici Skupštine, a ne preko Press službe ZDK.

Javno vas pozivam da u svrhu parlamentarne demokracije dostavite u Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona tražene izvještaje, a što ste po zakonu bili dužni učiniti.

Posebno je licemjerno to što ste prozvali određene medije za pristranost jer su prenijeli moje stavove. Vi ste bili pozvani na javno sučeljavanje sa mnom i niste se odazvali. Mediji nisu pristrasni, nego se vi bojite direktnog suočavanja s optužbama, gdje ne možete iz udobnosti svojih pisati odgovore kakvi vama odgovaraju bez postavljanja dodatnih pitanja i skretanja na pravu temu.

Dok se ne udostojite za javno sučeljavanje, pozivam građane da pročitaju moja pitanja a potom i vaše odgovore i sami procijene da li se oni odnose na ono što interesuje javnost.“



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno