Politika

Sanja Renić: ArcelorMittal i Grad Zenica moraju sarađivati na smanjenju zagađenja!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sanja Renić: ArcelorMittal i Grad Zenica moraju sarađivati na smanjenju zagađenja! Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Sanja Renić​ ​održala​ je​ sastanak sa generalnim direktorom ArcelorMittal Zenica. Na sastanku su, nakon kratkog upoznavanja, razmijenjena mišljenja i informacije o aktuelnim temama vezanim za buduće poslovanje ArcelorMittala, o problematici zagađenja zraka u Gradu Zenica i mjerenjima istog, o budućnosti centralnog grijanja i eventualnom učešću ArcelorMittala u rješenju ovog problema.

“Prvenstveno, postoji pitanje Okolišne dozvole koja je istekla u decembru 2014. godine i čije sporo izdavanje nove stvara velike probleme ovoj kompaniji. Naime, prema pozitivnim propisima Bosne i Hercegovine, za razliku od Vodne dozvole čija je primjena po isteku na snazi do donošenja nove, Okolišna dozvola, nakon njenog isteka, ne može se primjenjivati do izdavanja nove, što u dugoročnom planiranju rada kompanije stvara velike probleme i nejasnoće”, kazala je Renić.

“Naš zastupnik Dennis Gratz je ranije zatražio od Vlade Federacije da izvrši procjenu utjecaja željezare ArcelorMittal u Zenici na privredu, stanje okoliša i zdravlje ljudi.  U krugu fabrike postoji 6 kontrolnih stanica za praćenje zagađenja zraka. Malo je nejasnije stanje oko 3 stanice koje je Grad Zenica nabavio za svoje potrebe monitoringa i koje su u vlasništvu Grada, te je izražen zahtjev da se ozbiljnije pristupi održavanju istih”, dodala je Renić.

“ArcelorMittal može biti jedan od faktora u budućem rješavanju problema gradskog grijanja, ali se odnos na svim poljima mora promijeniti, kako i od strane institucija, tako i od AM-a. Oni su izrazili spremnost da u saradnji sa gradskim vlastima permanentno riješi ovaj problem, i to “joint venture” ugovorom na rok od 15 godina, za što su potrebne neke prethodne radnje i spremnost gradskih vlasti na ovakav sporazum. Partnerstvom Grada i AM stvorili bi se uslovi za nesmetan rad gradskog grijanja, a priključenjem novih korisnika bi se smanjila i cijena postojeće usluge”, napominje Renić.

Zajednički zaključak sa sastanka je da je potrebno što prije organizovati tematsku sjednicu Gradskog vijeća o problemu i konkretnim prijedlozima rješenja za grijanje grada.​



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno