Politika

Fejzić: treba izjednačiti cijene komunalnih usluga privredi i domaćinstvima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fejzić: treba izjednačiti cijene komunalnih usluga privredi i domaćinstvima – Zastupnik u Skupštini ZDK Edhem Fejzić iz Zenice podnio je Inicijativu Gradskom vijeću Zenica i Općinskim vijećima u ZDK (Vareš, Breza, Olovo, Visoko, Kakanj, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Usora i Tešanj) u kojem, u u svojstvu zastupnika u Skupštini Zeničko – dobojskog kantona, a na zahtjeve mnogobrojnih privrednih subjekata iz većine općina u sastavu našeg kantona, podnosi inicijativu za izjednačavanje cijena komunalnih usluga koje se primjenjuju prema privrednim subjektima sa cijenama istih usluga koje se primjenjuju prema domaćinstvima.

Njegovo Obrazloženje prenosimo u cjelini:

Smatram potpuno bespotrebnim ovom prilikom osvrtati se na teške tržišne okolnosti u kojima posluju naši privrednici, a koje su našoj javnosti općepoznate, te stoga se suzdržavam od opterećavanja ove inicijative takvim činjenicama. Ipak, u svrhu predočavanja besmislenosti postojećeg režima cijena komunalnih usluga za potrošnju u privredi, ipak osvrnut ću se na primjer privrednih subjekata, koji obavljajući svoje registrovane djelatnosti, predmetne komunalne usluge koriste u minornim količinama, a iste plaćaju po cijenama koje su znatno veće u odnosu na cijene koje plaćaju višečlana domaćinstva sa neuporedivo značajnijom potrošnjom.

Također, smatram da ne postoji nikakav opravdan osnov za ovakvu vrstu otvorene diskriminacije, koja se primjenjuje prema našim privrednim subjektima, posebno imajući u vidu činjenicu da većina njih ne ostvaruje nikakve basnoslovne profite, te da su nezanemarivom broju istih obično blokirani transakcijski računi, usljed nemogućnosti redovnog i urednog izmirenja obaveza prema svojim povjeriocima.

Komunalne usluge se moraju naplaćivati po potrošnji, a ne po bilo kakvom statusu potrošača. Uostalom, stvaranje pozitivne klime za privredni razvoj, osim poticanja stranih investicija o kojima stalno govorimo, prije svega podrazumijeva i olakšavanje uslova za privređivanje našim privrednicima, jer isti svoj kapital za razliku od stranih ulagača ostavljaju u našoj državi.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, molim da se ova inicijativa razmotri, te povodom iste blagovremeno i pozitivno riješi.

S poštovanjem,
Zenica 23.12.2016 god Zastupnik Edhem Fejzić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno