Ljudi

Salko Džananović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosnu i Hercegovinu danas je potresla vijest da je poznati i ugledni zenički privrednik Salko Džananović počinio samoubistvo. On je već dugo vremena imao teške zdravstvene probleme.  Sredinom septembra prošle godine je kompaniji Bingo prodao sve što je bilo u njegovom vlasništvu od Hotela Zenica, Shopping centra Džananović, maloprodajnih i veleprodajnih objekata.

Džananović je bio jedan od najuspješnijih privrednika i uglednih Zeničana. U njegovim bivšim firmama zaposleno je više od 140 radnika. Shopping centar je najveći objekat u Zenici, sa popunjenosti kapaciteta od 100-posto, a hotel Zenica je tokom godine u punom kapacitetu na raspolaganju turistima, ali i nogometnim selekcijama koje dolaze igrati u Zenicu.

Ovaj objekat, jedan od najvećih u BiH izgrađen je 29. februara 2008. godine, i tad su građani Zenice dobili su prvi prestižni Shopping centar i hotel sa četiri zvijezdice nazvan „Zenica“. Trgovački centar ima više od 60.000 metara kvadratnih korisne površine i na njegove tri etaže svoje trgovačke, ugostiteljske, bankarske i druge usluge nudi mnogo domaćih i inostranih kompanija.

Hotel „Zenica“ jedan je od najmodernijih u ovom dijelu Evrope. Raspolaže s 87 savremeno opremljenih soba, četiri apartmana, među kojim je i tzv. predsjednički sa oko 200 kvadrata. Hotel ima dvije sale za sastanke, kongresnu dvoranu, wellnes centar, bazen i druge sadržaje. Hotel i Shopping centar su izgrađeni na “kosturu” objekta, čija gradnja je zaustavljena prije rata, a godinama je, pa i nakon rata, bila sablasna “ruševina”. Vizionarski plan, zalaganje svega što je do tada stekao i ogromni krediti, ali i poslovno povjerenje desetina partnera “na obraz i na neviđeno”, omogućili su da Džananović privede kraju gradnju centra i hotela, kakvi do tog datuma nisu postojali čak ni u glavnom gradu BiH.

Posao sa uvozom banana je bh. i zeničkoj javnosti bio vidljiv samo po velikim šleperima-kamionima, koji su krstarili evropskim i bh. cestama, a manje je poznato da se ispod samog Shopping centra i Hotela nalaze ogromni hladnjaci za dozrijevanje banana, u čije hodnike se bez problema uparkiraju 20-tonski šleperi…

Salko je svoj prvi hipermarket otvorio na Bristu, a taj hipermarket, kasnije prodat “Konzumu” bio je prva velika prodavnica u našem gradu. I danas, sjedište porodične firme se nalazilo u dijelu tog objekta napravljenog na Bristu. Nakon tog, otvorio je više maloprodajnih objekata, mada mu je veleprodaja uvijek bila najveći i najznačajniji biznis.

Iako je direktno za njegove firme radilo stotinjak, posao u objektima koje je izgradio i poslovima koje je vodio indirektno i direktno je imalo više od hiljadu osoba.

Salko je, sa bratom Jasenkom, finansirao izgradnju džamije zeničkom naselju Brist. Tom prilikom kazao je kako je biti vakif ispunjenje sna za njega i njegovog brata te porodicu Džananović.

Moj brat i ja smo danas najsretniji ljudi što je dragi Allah uslišio naše molbe i omogućio da uradimo ovo što ćemo uraditi. Bit ću još sretniji kada se ova džamija otvori, mislim da će to biti vrlo brzo, ali sam zaista sretan što se ovo danas ostvaruje – rekao je Džananović 2015. godine.

Džamija je otvorena i stavljena u funkciju 2016. godine.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno