Ljudi

Kalendar – In memoriam Salki Džananoviću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Sa prvim naletima JNA aviona nad Zenicom, maja 1992. novinarčina i prijatelj Esad Hećimović osnova Press Centar OkŠO Zenica. Meni pripade čast (i ostvarenje sna!) da sjednem za pravi kompjuter i budem grafički urednik. Tih godinu dana se nisam dizao od “moćne” triosamšestice. Glavni zadatak mi je bio uređivanje novine (ŠTIT) ali i sva druga kompjuterska grafika. A toga je bilo baš mnogo.
Pred novu godinu 1993. dođe mi u zadatak da napravim kalendar Trećeg korpusa koji će biti finansiran od strane sponzora. Na njemu će osim grba 3K biti jedanaest komercijalnih logoa. Jedan veliki, od glavnog sponzora i deset manjih. Problem je bio što mnogi od njih nisu uopće imali logo. Jedan od njih je bio i glavni sponzor – DŽANANOVIĆ. Svima sam nabrzinu nešta napravio, a kad sam se čuo sa gosp. Džananovićem (Mrkog sam tad i upoznao), da mi da naputke, kakav logo želi, on kratko reče:
– BANANE! Ja ti se prijatelju bavim bananama i hoću ih u svom znaku! Rečeno – učinjeno. Njemu se znak mnogo dopao. Uz njega je dobio i novi nadimak – Bananović! Međutim, kad je vidio nacrt kalendara na ekranu, gdje je njegov novi veliki logo zaista lijepo legao ispod grba korpusa odmah mu zasmetaše (a tek meni) onih deset malih znakovčića nabacanih okolo. Na trenutak se izgubi i kad se vrati reče pobjedonosno
– Miči te ostale, otkupio sam cio prostor! Taj njegov potez me uvjerio da je zaista riječ o izuzetnom talentu za biznis i marketing. Njegov poslovni uspjeh nije slučajan. I danas kad čuh što je učinio (mediji su njegovo samoubistvo baš nekako grubo prenijeli iako su naveli pravi razlog) ja reagovah kao da sam to i očekivao! To je Mrki. Onako kako je prije trideset godina maknuo nepotrebe logotipe sa svoga kalendara, tako je jutros, na kraju svoga životnog kalendara, jednostavno maknuo nepotrebne dane! Njegov biznis, kalendar i život će ostati zapamćeni po tome što ih je uredio onako kako je on htio – izdvojiti bitno, maknuti suvišno.
Laka mu zemlja.
Mile Srdanović
(Autor je prije rata bio zaposlen na Metalurškom Instititutu i na Mašinskom fakultetu, te Rudnicima Zenica, tokom rata u Press Centru III Korpusa ARBiH. Nakon rata radio je u više međunarodnih organizacija za obnovu i razvoj, na funkciji pomoćnika ministra u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, velikoj međunarodnoj energetskoj korporaciji kao menadžer za Zapadni Balkan, kao zamjenik direktora Instituta za Mjeriteljstvo BiH a danas je direktor Regulatorne komisije za Energiju u FBiH (FERK).


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno