Biznis

Sa tržišta se povlače K Plus Cornflakes i pahuljice za doručak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) primila EU RASFF hitnu obavijest o sadržaju mikotoksina deoksinivalenola (DON) u žitaricama za doručak porijeklom iz Njemačke.
Proizvođač ”C. Hahnemühle Werke GmbH” je utvrdio kontaminirane lotove sirovog kukuruza i od njega proizvedenih kukuruznih pahuljica, koji su, pored ostalih zemalja, isporučeni u Bosnu i Hercegovinu.  S ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je danas sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, te od njih zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva žitarica za doručak sa nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole, saopćeno je iz Agencije.
Agencija je, također, od kompanije Konzum d.o.o. Sarajevo, u svojstvu uvoznika, obaviještena da je započeo opoziv tri proizvoda s tržišta Bosne i Hercegovine.
Riječ je o proizvodima: “K plus Cornflakes”, pakiranje od 250 g, LOT: L14-05281, rok upotrebe: 25. decembar 2015, zatim “K plus Cornflakes”, pakiranje od 1000 g, LOT: L14-05290, rok upotrebe: 25. decembra 2015., te “Rial Cornflakes”, pakiranje od 1000 g, LOT: L14-05289, rok upotrebe: 25. decembar 2015.
Deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih trihotecena.
Kod ljudi izloženih kontaminiranim žitaricama uzrokuje akutnu mučninu, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, glavobolju, vrtoglavicu i groznicu.
S ciljem zaštite zdravlja, potrošačima koji su eventualno kupili navedeni proizvod preporučuje se da ga ne konzumiraju.
Subjekti u poslovanju s hranom su, u skladu s članom 25. Zakona o hrani, u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno