Biznis

S kojom državom BiH ima najveći deficit

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

S kojom državom BiH ima najveći deficit – Bosna i Hercegovina prošle godine ubjedljivo najveći trgovinski deficit ostvarila je sa Kinom u vrijednosti od skoro milijardu i po KM, piše BiznisInfo, a na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

U tu zemlju lani smo izvezli robe u vrijednosti od samo 30-ak miliona maraka, što je za oko 20 posto manje nego godinu ranije.

S druge strane, iz Kine smo lani uzvezli robe u vrijednosti od milijardu i 449 miliona KM. To znači da je trgovinski deficit iznosio oko milijardu i 419 miliona KM.

BiH je lani najviše robe uzvela iz:

  1. Njemačke 2 milijarde i 337 miliona KM
  2. Italije 2 milijarde i 333 miliona KM
  3. Srbije 2 milijarde i 150 miliona KM
  4. Hrvatske 2 milijarde i 20 miliona KM
  5. Kine 1 milijardu i 449 miliona KM

No, u prve četiri države smo i izvezli robu u velikoj vrijednosti, od po preko milijardu KM, jer one spadaju i u najveća izvozna tržišta. Sa svim ovim državama bilježimo deficit, ali u nešto manjem iznosu. S druge strane, izvoz u Kinu je zanemarljiv, zbog čega je i deficit najveći.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno