Rukomet

Rukometaši zeničkog Čelika večeras počeli pripreme za Premijer ligu BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvom prozivkom u Zenici, rukometaši Čelika večeras su počeli pripreme za svoju povratničku sezonu u Premijer ligi Bosne u Hercegovine, u koju se vraćaju nakon pet godina igranja u Drugoj ligi Federacije – grupa Sjever.

Predsjednik kluba Pane Škrbić istakao je kako su ispunili želje trenera Ljubomira Mikija Filipovića, koji je, u svom drugom mandatu na klupi zeničkog tima, osvojio prvo mjesto u Drugoj ligi Federacije – grupa Sjever te izborio povratak u bh. rukometnu elitu.

Filipović je, naglasio je Škrbić, želio zadržati prošlogodišnji kadar te ga popuniti samo neophodnim pojačanjima da bi bili konkurentni za PLBiH.

-Mi smo, na zadnjem sastanku prošle sezone, kazali da ostajemo pri igračima koji su izborili plasman u PLBiH. Mislim da je to zasluženo i pošteno. S druge strane, rekli smo da ćemo dovesti samo dva ili tri igrača, ali prava i koji odmah mogu da igraju.

Doveli smo Harisa Bašića iz Krivaje iz Zavidovića i Antu Dragičevića, koji nam se vratio iz tuzlanske Slobode- kazao je Škrbić. Ambicije kluba su da bude stabilan premijerligaš te da se ustali u sredini tablice.

Zeničani će novi tim imati priliku vidjeti na djelu na ovogodišnjem, 10. međunarodnom memorijalnom turniru “Zaim Kobilica”, koji će se igrati 12. i 13. augusta te na kojem će igrati Krivaja, Vogošća, Konjuh iz Živinica te Celje iz Slovenije, prvak i osvajač kupa svoje države. Drugog dana turnira prijateljsku utakmicu odigrat će Čelik i Celje.

-Celje je jedan zahvalan protivnik; mlada ekipa, a što nama i odgovara, jer i mi svoju ekipu baziramo na mladim igračima- podvukao je Škrbić. Klub, kaže, nema adekvatnu podršku privrede niti lokalne zajednice, ali se neće predate te će iscrpiti sve vlastite snage. Čelik je, napominje, iz gradskog budžeta prošle godine dobio novčanu podršku od samo 14.000 KM.

Trener Filipović kazao je kako će na raspolaganju imati 20-ak igrača, ali da još uvijek nije siguran da će, zbog poslovnih obaveza, svi igrači iz prošle sezone moći se adaptirati na veće zahtjeve trenažnog procesa i utakmica. Nada se da će moći računati u punom angažmanu na Marija Filipovića iz Viteza, koji je bio član zeničke ekipe i prošle sezone, ali koji je profesor matematike te ima obaveza prema svom primarnom poslu u školi.

-Nije nama bitno koliko će igrača doći; nama je, trenutno, najbitnije- a što je meni i najdraže, da su svi naši igrači ostali. To je najbitnije, jer naša okosnica, naša osnova, naš temelj je tu. Što se tiče pojačanja, vidjet ćemo još. Možda da dođe još jedno pojačanje.

Nama nije bitan broj, nama je bitan kvalitet pojačanja. Nama ne trebaju bilo kakva pojačanja, nama trebaju reprezentativna pojačanja, jer prelazimo u viši rang- naglasio je Filipović, koji je najavio da će se boriti da izbore opstanak, jer su “previše godina proveli u drugoj ligi”.

Ništa ne želi obećavati, osim rada i zalaganja, ali je svjestan da su finansijski inferiorni te da ih čeka veliki posao i puno problema. Upravo će to, najavio je, biti tema razgovora s igračima, od kojih će se tražiti veći angažman, ali da u novi podhvat ulaze bez straha.

Zbog priprema Ženske odbojkaške reprezentacije BiH u Zenici, gdje ostaju do 9. augusta, rukometaši će kombinirati rad na terenima Atletskog stadiona Kambrerovića polje, teretanu i Gradsku arenu “Husejin Smajlović”, u kojoj će tokom ove sedmice moći raditi samo večeras, u srijedu i petak. Odmah, najavljuje, počinju “raditi i s loptom” te se pripremati za turnir. Nije siguran da će imati prostora da do turnira odigraju jednu kontrolnu utakmicu, ali nakon turnira će cilj biti igrati što više protiv premijerligaša.

Zadovoljstvo što je stigao u Zenicu izrazio je dvadesetsedmogodišnji Haris Bašić iz zavidovićke Krivaje, s kojom je okončao saradnju.

-Dogorili smo se da ćemo raditi i da pokažemo zeničkoj publici da ovdje ipak živi rukomet. Nekoliko godina nismo bili u PLBiH, ekipa se vratila i ja sam došao kao pojačanje. Nadam se da ću opravdati očekivanja – kazao je Bašić, koji smatra kako je realno da će zenički tim naredne sezone osigurati opstanak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno