Info

Rok ljubavi u BiH: Razvod nakon tri mjeseca; najstariji mladoženja 86-godišnjak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rok ljubavi u BiH: Razvod nakon tri mjeseca; najstariji mladoženja 86-godišnjak- Da ljubav ne poznaje godine dokaz su da neki parovi u Bosni i Hercegovini stupaju u bračnu zajednicu u kasnim osamdesetim godinama. Prema podacima zavoda, najstariji mladoženja imao je 86 godina, dok je najstarija mladenka imala 83. godine. Ni razvodi, čiji je broj porastao tokom proteklih godina, ne biraju dobnu granicu.

U Republici Srpskoj u 2020. godini sklopljeno je 4.168 brakova, dok je razvoda bilo 948, saopćeno je za N1 iz Republičkog zavoda za statistiku. Kada je u pitanju starost prilikom sklapanja braka u RS u 2020. godini, najstariji supružnici iz istog braka su bili u poznim godinama, odnosno muž je imao 83, dok je žena imala 76 godina.

Najmlađi supružnici iz istog braka su bili muž od 17, i žena od 19 godina.

Prema statističkim podacima o najstarijem mužu i žene iz različitih brakova, muž je bio 85 godina star, a žena 79. Muž je imao 17, a žena 16 godina u kategoroiji najmlađi muž i žena iz različitih brakova.

Starost prilikom razvoda braka u RS 2020.

Najstariji supružnici iz istog braka u protekloj godini u RS, a koji su se razveli, bili su muž od 85, a žena od 80 godina. Iz kategorije najmlađi supružnici koji su se razveli, muž je imao 22, a žena 21.

Najstariji muž i žena iz različitih brakova koji su se razveli: muž je imao 86 godina, a žena 80. Najmlađi iz ove iste kategorije su muž od 21 i žena od 20 godina.

Najkraći brakovi prema trajanju i starosti supružnika prilikom razvoda u RS 2020.

Po trajanju braka u mjesecima, izdvaja se onaj koji je trajao tri mjeseca. Prilikom sklapanja braka muž je imao 81, a žena 67.

Sljedeći najkraći brak u RS u 2020. godini trajao je šest mjeseci a muž je imao 35, dok je žena imala 29 godina.

Prema statističkim podacima iz RS, bio je još jedan kraći brak, i trajao je sedam mjeseci. Muž u ovome braku imao je 54, a žena 60 godina.

Podaci iz Federacije Bosne i Hercegovine

Kada je riječ o podacima iz Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je dostavljen konačni podatak o broju razvoda i sklopljenih brakova za 2019. godinu, dok je obrada podataka za 2020. godinu u toku.

Broj zaključenih brakova u Federaciji BiH u 2019. godini iznosio je 12.266, dok je broj razvedenih brakova u Federaciji BiH u 2019. godini bio 1.673.

Najstarija mlada u Federaciji BiH u 2019. godini imala je 83 godine, a najstariji mladoženja bio je tri godine stariji, odnosno imao je 86 godina.

Najstarija žena koja se razvela imala je 78 godina, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najstariji muž koja se razveo imao je 81 godinu.

Istaknute su i godine najmlađe mlade koja je u trenutku sklapanja braka imala 16 godina, dok je najmlađi mladoženja imao 18.

Osamnaest godina je imala najmlađa žena koja se razvela u Federaciji BiH, dok je najmlađi muž koja se razveo imao 19.

Također, kada je riječ o najkraćim brakovima u ovom bh. entitetu, zabilježen je jedan koji je bio kraći od jedne godine i u kojem je žena bila mlađa od 20 godina.

Konačni podaci za 2020. godinu prema Planu provođenja statističkih istraživanja i kalendaru publikovanja, bit će objavljeni početkom juna 2021. godine na web stranici Federalnog zavoda za statistiku.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno