Rukomet

RK Čelik pokleknuo u Gradačcu: Idemo dalje!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

RK Čelik pokleknuo u Gradačcu: Idemo dalje! – Došao je dugo najavljivani ”Dan D”: utakmica godine RK Čelika u Gradačcu. Pripreme, raspoloženje ekipe, pobjednička euforija, sve je ukazivalo na to da je RK Čelik trenutno bolja ekipa od RK Gradačca, da treba odigrati pametno i uzeti sva tri boda.

Upravni odbor RK Čelika odlučio da nastavi borbu za Premijer ligu i Evropu sa još većim žarom, jer kažu, ima i drugo poluvrijeme na proljeće u Zenici!

Prvo poluvrijeme 15:14 za Čelik, a RK Gradačacu pripalo drugo (kraj utakmice završio na 28:26 za Gradačac)
Podbacili nosioci igre – Slaven Šijaković i Mirza Dervenčić
Šou sarajevskih sudija Seada Zuke i Edisa Brkića
Zašto služe delegati?
Puno borbenosti i zalaganja
Iako je tim RK Čelika u utakmicu ušao sa izraženo jakom željom, borbenosti i odlučnosti da pobijedi, iako je na terenu pokazao da je zaista trenutno bolji tim od RK Gradačca, ipak se u Zenicu vratio bez tri boda. Borbenost i zalaganje igrača RK Čelika je bilo na visokom niovu.

Prvi i osnovni razlog što Čelik nije pobijedio, iako je po ocjenama svih očevidaca za dva koplja bolji tim od ovog sadašnjeg RK Gradačca, je što su igrači bili opterećeni važnošću utakmice a i zakazali su prije svih nosioci igre, kao Slaven Šijaković, koji je glavni diregent igre ekipe Čelika, poznat po golgeterskim ali i asistentskim sposobnostima.

Zakazali prije svih nosioci Čelikove igre
Ovoga puta Šijaković je postigao samo tri gola, imao je učinak 3 od 8, a njegova kvota po utakmici je inače oko 8 postignutih golova. Imao je manje asistencija nego inače (svega 5) a jednom je nad njim napravljen penal. I to je bilo sve od Šijakovića, što nije bilo na njegovom novou a što se odrazilo na krajnji nepovoljan rezultat utakmice za RK Čelik.

Takođe, u analizi utakmice, iako je bek Čelika Mirza Dervenčić bio apsolutni golgeter utakmice – postigao je najviše golova na utakmici (ukupno 10), paradoks je da je i on imao i najviše promašaja (postigao 10 golova iz 21 šuta).

– Obzirom da Šijaković nije bio na svom nivou, ulogu ”glavnog igrača” je preuzeo odlični Mirza Dervenčić koji je preuzimao ulogu igrača odluke, pošto ostali igrači nisu bili odlučni da šutiraju na gol. Mirza je žurio sa šutiranjem i pravio greške. Njegov učinik je bio 10 golova od 21 šuta na gol. Imao je i 3 tehničke greške.

Za pohvalu Aldin Begagić i Jasmin Omerović

Sve to je znatno uticalo na rezultat utakmice. Što se ostalih igrača tiče, za pohvalu je Aldin Begagić (imao 100 odstotini učinak – 5 golova od 5 šuteva). Takođe, 100 odstotni učinak (3 od 3) imao je i Jasmin Omerović, koji je nakon udarca u glavu i povrede u igri zamijenio Edina Gušića.

Inače pouzdani kapiten Čelika Faris Mrako je postigao jedan gol od 6 šuteva, imao je 3 tehničke greške i jednu asistenciju. Može se reći da je bio jedan od najborbenijih igrača Čelika ali sa katastrofalnim učinkom.

Takođe je i Danijel Jurić bio bez golgeterskog učinka, sa 2 tehničke greške i jednom asistencijom, te čak 6 minuta isključenja.

Ante Dragičević je imao odličan učinak (3 gola od 4 šuta na gol, nad njim je učinjen jedan penal i ”ukrao” je jednu loptu).

I na kraju, Haris Muhić Kire je bio solidan (14 odbrana), a jedan penal je odbranio golman Đenan Hodžić.

Šou sudijskog para
Sudijski par Sead Zuko i Edis Brkić iz Sarajeva su posebna priča za sebe. Umjesto pravde oni su dijelili nepravdu. Pošto je utakmica igrana gol za gol, čim bi RK Čelik bio u prilici da postigne gol više, davali su loptu domaćinima. Tako su, recimo, za domaću ekipu dosudili 7 penala, za Čelik 1 penal. Za RK Gradačac su dosudili 4 minuta isključenja a za goste 14 minuta isključenja.

Najbolji odbrambeni igrač Čelika Danijel Jurić, koji nije incidentan igrač, kažnjen je čak 3 puta na ukupno 6 minuta, a bez ikakvog grubog prekršaja. Odmah na startu su ga sudije ”uzele na zub” a momak igra sasvim normalan rukomet. Da li je to slučajno?

Na kraju, znajući važnost ove ”utakmice godine”, kakva ona realno jeste, postavlja se pitanje zašto komesar Lige Fuad Lipa za ovu utakmicu nije delegirao, recimo, najbolje bh. međunarodne sudije (braću Konjičanin), kod kojih postoji samo jedno pravilo: nepristasno dijelenje pravde.

Realna analiza suđenja utakmice
– Uprava RK Čelika je odlučila da angažuje nezavisni tim rukometnih stručnjaka da daju realnu analizu suđenja utakmice od strane sudija Seada Zuke i Edisa Brkića iz Sarajeva, a jedini cilj je da utvrdimo stručnu istinu o suđenju utakmice RK Gradačac – RK Čelik, pošto to ne rade zvanični organi Rukometnog saveza. Suđenje je kod nas tabu tema jer se ljudi plaše da prozivaju sudije koji loše i tendenciozno sude. Jasno nam je da naša stručna ekspertiza koju će napraviti bh. sudski eksperti ne može ništa rezultatski promijeniti u pogledu ove utakmice (jer to može samo komesar takmičenja), želimo da nam je savjest mirna, da tačno znamo šta jesu a šta nisu greške sudija. Ako eksperti kažu da nema grašaka ”navijačke” i materijalne povrede pravila igre koje su uticale na rezultat, mi ćemo se sudijama Seadu Zuki i Edisu Brkiću javno izviniti! – rekao nam je Pane Škrbić, predsjednik Rukometnog kluba Čelik.

Na kraju ovog komentara da kažemo nešto i o ulozi delegata utakmice, ovoga puta Nermina Šakovića iz Gračanice. On je na primjedbe gostujuće ekipe stalno ponavaljao: da on ne može ništa, da nema nikakva prava ni ovlaštenja, da je formalno tu, pa se postavlja logično pitanje: što će nam onda uopšte delegati na utakmicama?! Neka se ta funkcija ukine! To je za klubove 150 KM manje troškova po utakmici.

Faris Mrako: Pobjeđujemo na proljeće!
I da završimo ovaj komentar izjavom kapitena RK Čelika Farisa Mrake:

”Sudije su pokvarile ovaj istinski derbi godine! Potrudile su se da oni budu ”glavne face na terenu”. Međutim, mi poručujemo našim ljubiteljima da ćemo ovu istu ekipu RK Gradačca pobijediti na proljeće u Zenici sa 15 golova razlike! Mi smo bolja ekipa i idemo dalje u Premijer ligu i Evropu! Ovo je prvo, ali ima i drugo poluvrijeme utakmice na proljeće u Zenici!”, kaže kapiten ekipe, mladi Faris Mrako.

Prvo poluvrijeme završeno u korist Čelika
Inače, svih 60 minuta ekipe su se žestoko borile na terenu, igrači su se bukvalno bacali za svakom loptom, pa je prvo poluvrijeme završeno u korist Čelika (15:14), a drugo u korist Gradačca (28:26).

Igralo se gol za gol, a sudije Zuko i Brkić svako su malo loptu poklanjali domaćinima.

Želimo istaći da je pred svojim golom ležao u nesvjesti igrač Čelika Edin Gušić, zbog koga su sudije prekinule utakmicu tek nakon intervencije domaćih igrača, da bi se ukazala ljekarska pomoć. Gušić je bio u nesvijesti zbog udarca nogom u glavu od strane protivničkog igrača, što sudije nisu uopšte sankcionisale.

Da zaključimo: svi igrači su se na terenu borili do zadnjeg atoma snage, izgarali su svih 60 minuta, bacali se po parketu i jako željeli ovu pobjedu.

Kod Gradačca bolji od ostalih bili Adi Omeragić sa postignutih 7 golova, te Kerim Torlaković i Harun Đulić sa po 4 gola.

RK ČELIK: Danijel Jurić, Haris Muhić (14 odbrana), Adnan Sumbuljević, Riad Polić, Mirsad Čelenka, Aldin Begagić (5), Faris Mrako (1), Jasmin Omerović (3),Mirza Dervenčić (10), Admir Kišić, Ante Dragičević (3), Slaven Šijaković (3), Edin Gušić (1), Dženan Hodžić (1 odbrana – penal), Harun Alihodžić, Amel Omerspahić.

Rizvanović: Mogli smo bolje, nismo izgubili obraz
Trener RK Čelika Seldin Rizvanović je za naš portal izjavio:

– Još razmišljam o utakmici. Mogli smo bolje i sami smo svjesni toga. Nadali smo se fer i korektnom suđenju jer je utakmica bila od velikog značaja, ali sada mogu reći da je to bilo domaćinsko suđenje koje je uticalo na tok i rezultat utakmice. I pored toga, sudije nam nisu krive za našu brzopletost i promašene šanse. Od nekih igrača se očekivalo puno više, jer je ova utakmica bila mjera za IGRAČA. Još mi ne izlazi iz glave to kako smo se junački branili dva minuta kad smo imali svega 4 igrača u igri, nakon što su nam sudije isljučile dva naša igrača, a nismo primili gol.

– Ovo jeste prvo poluvrijeme! Možda je i bolje da smo izgubili utakmicu! Nećemo se opuštati. Ništa posebno nam ne bi značila pobjeda od 1 ili 2 gola razlike pa da onda u Zenici izgubimo sa 3 razlike. Treba da raščistimo sami sa sobom i okrenemo se ostatku prvenstva.
Na kraju, osim par početničkih grešaka, nismo izgubili obraz. RK Gradačac nas nije pretrčao, kako su najavljivali, niti su nas nadigrali. U nekoliko navrata smo mogli okrenuti utakmicu u svoju korist, ali nismo. Opet ćemo analizirati sebe, svoju igru i učinak. Nemam zamjerki igračima RK Gradačca i čestitamo im na pobjedi.

U narednom kolu Čelik na domaćem terenu u subotu, 14. novembra, dočekuje ORK Rudar iz Banovića.

Foto: Sanel Hasanović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno