Sudske klupe

Rezultati Kantonalnog suda Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud Zenica u 2014. godini ostvario je kolektivnu normu od 150,3 posto,dok kvalitet sudskih odluka na nivou Suda iznosi 92,5 posto. Ovi podaci ukazuju na izuzetno visok stepen kvaliteta odluka ovog Suda,koji je radio sa 18 redovnih i dvoje dodatnih sudija, izjavila je  predsjednica Snježana Čolaković. Prosječno trajanje ukupno riješenih 5.687 predmeta u prošloj godini iznosilo je 91 dan.
Od 40 završenih prvostepenih krivičnih predmeta,39 su okončani osuđujućom presudom,pri čemu je izrečena ukupna kazna zatvora protiv 52 lica u trajanju od 189 godina i 5 mjeseci. Presude na osnovu zaključenog sporazuma o priznanju krivnje,donesene su u 23 predmeta,što je 55 posto od ukupnog broja riješenih predmeta. Sud je tokom 2014. godine odredio pritvor proti 26 lica osumnjičenih da su počinili krivično djelo,a u drugostepenim krivičnim predmetima nije bilo obustava postupka zbog zastare krivičnog gonjenja.

-Uz 3 prenesena, u 2014. godini primljena su 4 nova predmeta ratnog zločina, a riješeno je 5 predmeta i to osuđujućim presudama koje su obuhvatile 6 lica sa ukupnog kaznom od 45 godina.
-Rad na predmetima ratnog zločina predstavlja apsolutni prioritet,ukazala je predsjednica Čolaković.
Prema njenim riječima ostvarena je veoma dobra saradnja sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH,Vladom ZDK i resornim federalnim i kantonalnim ministarstvom,OSCE-om,općinskim sudovima,kao i drugim institucijama.
-Planirana je realizacija projekta nadogradnje-proširenja objekta Kantonalnog suda,što bi osim uspostave Odjela za podršku svjedocima značilo i 4 nove kancelarije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno