Zenica

Radnici Metalnog zahtjevaju isplatu plata

Radnici Metalnog zahtjevaju isplatu plata
Radnici Metalnog zahtjevaju isplatu plata
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radnici Metalnog zahtjevaju isplatu plata- Radnici preduzeća “„Metalno“ Zenica od decembra prošle godine su obustavili proizvodnju. Nezadovoljni stanjem u preduzeću zbog kašnjenja 12 plata i neuplata doprinosa, radnici su odlučni da neće početi sa proizvodnjom dok im se ne uplate dvije od 12 zaostalih plata, prenosi FTV.

Kupci otkazuju već ugovorene poslove što stvara nove gubitke u preduzeću.

Iako su se nadali da će nadležne institucije posredovati u rješavanju problema u preduzeću “Metalno“ Zenica, radnici su ostali prepušteni sami sebi. S obzirom na to da se radi o privatnom preduzeću iz Vlade ZDK-a je saopšteno kako nemaju nadležnost niti zakonskog uporišta u rješavanju problema radnika.

“Ništa se nije promijenilo, sve smo institucije ponovo počeli obilazit znači od opštine kantona, vlada nam je obećala da će nam pomoć i oni su se odrekli. Vlada se odrekla. Mi smo u suštini prepušteni samo sebi, nadzornog odbora od 5 članova ostalo samo 2 člana, od menadžmenta ostao samo direktor“, rekao je predsjednik Sindikata Metalno Zenica Mensud Šabić.

Iznemogli radnici nisu u stanju bez minimum sredstava prehraniti porodicu.

“Život je težak, treba djecu u školu, treba struju, treba hranu, treba vodu, komunalije. Ne znam ni ja kako se preživljava, ne samo ja nego sve moje kolege“, ističe Vahudin Beganović.

Dok se radnici bore za svoja prava propao je ugovor od 5,5 miliona maraka, a upitni su i višemilionski ugovori koje je ova firma već dobila na tenderu Direktor koji je jedini ostao u firmi prinuđen je poslove davati drugim kooperantskim preduzećima. Iako nije htio stati pred kameru za našu televiziju je potvrdio da u nedjelju zajedno sa dva člana nadzornog odbora putuje za Mađarsku kako bi dogovorili pokušaj dokapitalizacije, te da je za sljedeći mjesec dogovoren sastanak u Vladi Federacije BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno