Zenica

Porezne olakšice i poticaji za privrednike

Porezne olakšice i poticaji za privrednike
Porezne olakšice i poticaji za privrednike
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Porezne olakšice i poticaji za privrednike- Skupština Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je informaciju o stanju privrede na području kantona u protekloj godini te usvojila set zaključaka za unapređenje općih uvjeta privređivanja.

Članovi Skupštine ove komore očekuju od nadležnih veće porezne olakšice i poticaje te da se ciklus obrazovanja vodi u skladu sa stvarnim potrebama tržišta rada.

-Osim direktne i indirektne pomoći privrednim subjektima, kao prioritetnim se izdvajaju neophodne aktivnosti na prevenciji šteta od poplava, donošenje zakona o šumama u Federaciji BiH, reforma fiskalnih i parafiskalnih opterećenja privrede, te izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda – kaže predsjednik Privredne komore ZDK-a Šefkija Botonjić.

U prošloj godini na području ovog kantona zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 1,5 posto, a u Federaciji BiH od 2,2 posto.

Kantonalna privreda je ostvarila izvoz vrijedan milijardu i 647 miliona KM, što je smanjenje od 2,4 posto u odnosu na rezultate iz ranije godine. ZDK imao je pokrivenost uvoza izvozom od 102,4 posto, ali je ovo također umanjenje u odnosu na raniji period.

Prema najvažnijim privrednim pokazateljima na ovom području prednjače privredni subjekti iz Visokog, Tešnja, Maglaja i Zenice, a kao najznačanije zemlje partneri ističe se privredna saradnja s Hrvatskom, Njemačkom, Srbijom, Italijom i Slovenijom.

Stopa nezaposlenosti u ZDK-u je, ističu čelnici kantonalne privredne komore, u decembru prošle godine iznosila 49,2 posto, a prosječna neto plaća 725 KM i među najnižim je u Federaciji BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno