Info

Prošla godina bila je najtoplija u Evropi od kada se vrše mjerenja

Prošla godina bila je najtoplija u Evropi od kada se vrše mjerenja- Evropa je prošle godina imala najtopliju godinu od kada se vrše mjerenja, a Arktik je imao ljeto sa ekstremnim požarima u prirodi usljed tankog snježnog pokrivača, što su posljedice intenziviranja klimatskih promjena.

Ovo je danas saopćila posmatračka služba EU “Kopernik”, rekavši da je prosječna temperatura u Evropi u 2020. godini bila najviša do sada i za najmanje 0,4 stepena Celzijusova iznad sljedećih pet najtoplijih godina.

Svi ti rekordi zabilježeni su u posljednjih deset godina, saopštio je “Kopernik”.

“Temperature rastu u svim godišnjim dobima u Evropi”, izjavila je Freja Vamborg, viši naučnik u ovoj službi.

Prošlogodišnja zima bila je toplija za 3,4 stepena Celzijusova od prosječne zimske temperature u periodu od 1981. do 2020. godine.

“Vrijeme je postalo raznovrsnije tokom zime, pa su ekstremne temperature najupadljivije u tom godišnjem dobu. Prošlogodišnja jesen je takođe bila najtoplija do sada, a toplotni talasi preko ljeta nisu bili toliko jaki niti dugi kao prethodnih godina. Skandinavija i Francuska su imale džepove rekordne vreline”, stoji u saopćenju.

Autor: vijesti.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem