Biznis

Propada mesna industrija u BiH, sve manje kvalificiranih mesara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Propada mesna industrija u BiH, sve manje kvalificiranih mesara – Na tržištu poslova koji ne zahtijevaju visok stepen stručne spreme, u Republici Srpskoj najteže je doći do mesara, pekara, limara i kuvara, kažu poslodavci.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, ujedno i jedan od najpoznatijih mesara u Banjoj Luci i vlasnik mesnice, kaže da ima informaciju da će početkom aprila oko 30 mesara iz Banja Luke otići u inostranstvo, gdje im je satnica od 12 do 16 eura.

“Vlada epidemija odlazaka. Svi odoše vani. Završe školu, pohađaju neki kratki kurs jezika i odoše u Njemačku, Švedsku, Dansku”, priča za Nezavisne novine Šešić, dodajući da se, prema njegovim saznanjima, samo desetak đaka upisalo za mesare.

U jednom oglasu na web-stranici agencije za pronalaženje i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini stoji da se trenutno potražuje 15 mesara u Češkoj, a ponuđeni uslovi su dobri.

“Plata je od 1.000 do 1.500 eura, za majstore i do 2.000 eura, plaćeni su smještaj, zdravstveno i socijalno osiguranje. Obezbijeđena je radna oprema, obuća, noževi, protivsječna radna ploča i rukavice”, stoji u tom oglasu.

Šešić se nada da neće doći do toga da mesarske radnje prestanu s radom jer njihovi vlasnici ne mogu naći kvalifikovane mesare. On kaže da problem nedostatka radnika nije zastupljen samo kad su mesari u pitanju, već i kuhari, pekari, limari i krovopokrivači.

Kako navode iz Poljoprivredne škole u Banjoj Luci, upisnu normu nisu ispunili kada su u pitanju pekari i mesari, pa je umjesto po 20 učenika upisano po 10, a nekada ih je, kako kažu, u odjeljenju znalo biti čak 40.

Kažu da su prošle školske godine mesari, a ove godine pekari deficitarno zanimanje, što znači da imaju stipendiju grada Banja Luka.

“Kada naši učenici krenu na praksu u klaonice, u industrije za preradu mesa, u zanatske radionice te u prodavnice mesa i mesnih prerađevina, mnogi poslodavci ih vrbuju da se tu i zaposle, jer teško pronalaze kvalifikovane mesare”, pojašnjavaju iz ove škole.

Ovo potvrđuju i poslodavci.

Iz jedne mesnice u Laktašima od oktobra vrte oglas o zapošljavanju više mesara.

“Bukvalno čim nam se neko javi odmah ga zaposlimo. Čak gledamo i da školarce zadržimo kada dođu na praksu. Dosta ih odlazi vani, ali koliko sam upoznat, u zadnje vrijeme se i vraćaju. Ne znam šta je razlog tome, da li su teški uslovi ili je nedovoljno plaćeno”, navodi ovaj vlasnik mesnice.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno