Zenica

Projekt “Građanin” – III-1 Prve gimnazije – Budi drug, oslobodi put

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Prva gimnazija Zenica u sklopu predmeta demokratije radi na projektu ‘Građanin’ u kojem svaki razred bira problem za koji predlaže određeno rješenje. Razred III-1 je izabrao aktuelnu temu u našem gradu, tj.  aktuelan problem parkiranja vozila na zelenim površinama i trotoarima. Projekat nosi naziv “Budi drug, oslobodi put”.
“Opredijelili smo se za to upravo iz toga što smo svjesni da u Zenici svakim danom vidimo sve više vozila koji nam zauzimaju prostor na trotoarima. Problem čini još većim činjenica da osobe s invaliditetom, porodilje i djeca moraju da zaobilaze nepravilno parkirana vozila i na taj način stavljati svoje zdravlje, pa čak i život u opasnost, rekao je učenik ovog razreda Jalal Romano.
Drugi dio problema što se tiče svih nas, jeste parkiranje na zelenim površinama. Zenica je grad s mnogo zelenila i parkova koji čine ovaj grad još ljepšim. Koristeći te prostore za parkiranje vozila šteti okolišu, na taj način se polahko uništava priroda koja nas okružuje.
-Obavili smo intervju sa šefom Komunalne službe u Gradskoj upravi, Zoranom Markovićem, te sa Aldinom Alić, glasnogovornicom MUP-a ZDK. Obje institucije su zadužene za regulisanje pomenutog problema. Tačnije MUP ZDK ima ulogu regulisanja nedozvoljenog parkiranja na trotoarima i zelenim površinama, a Gradska uprava ima zaduženje za održavanje općenito zelenih površina. Postojeći zakoni se sprovode, ali iz viđenog to nije dovoljno. Stoga predlažu određena rješenja. Prvenstveno povećanje novčanih kazni za nedozvoljeno parkiranje. Zatim zaposlenje većeg broja redara koji bi bili raspoređeni po cijelom gradu, tokom cijele sedmice. Neophodno bi bilo postaviti i saobraćajne znakove ili zelene površine ukrasiti ogradama i žardinjerama. Na ovaj način bismo započeli rješavanje jednog od ozbiljnijih problema ovog grada, kazao nam je Romano.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno