Zenica

Prezentirani rezultati Projekta LIFE: Grad Zenica spremno čeka nove investitore

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prezentirani rezultati Projekta LIFE: Grad Zenica spremno čeka nove investitore – U organizaciji Gradske uprave Zenica danas je upriličena promocija rezultata ostvarenih provedbom Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji u Zenici provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovom prilikom pokrenut je ažurirani Elektronski registar administrativnih postupaka, koji sada, na jednom mjestu, nudi sve potrebne informacije o tome koja je služba Gradske uprave nadležna za određeni postupak, koju dokumentaciju je potrebno priložiti za pokretanje, koliko će koštati i u kojem će roku postupak biti riješen. E-registar omogućuje preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva što olakšava pristup ovim uslugama svim privrednim subjektima i građanima, te dodatno unapređuje transparentnost i predvidivost rada Gradske uprave.

Kroz Projekat LIFE analizirano je svih 165 administrativnih postupaka koje Gradska uprava provodi, a njih 90% je pojednostavljeno ili unaprijeđeno. Ostvarene su uštede u novcu kroz smanjenje iznosa administrativnih taksi, broja dokumenata potrebnih za pokretanje postupaka, dok se za neke postupke dio dokumentacije pribavlja po službenoj dužnosti. Sve navedeno, pored ušteda u novcu, značajno utječe i na povećanje efikasnosti i konkurentnosti zeničke privrede jer skraćuje vrijeme potrebno za realizaciju investicijskih aktivnosti u Zenici.

U sklopu regulatornog usklađivanja, Gradsko vijeće Zenice je donijelo odluku da se za prvo pokretanje obrtničke djelatnosti više ne naplaćuje taksa koja je zavisno od djelatnosti ranije iznosila od 10 do 560 KM, dok će se za pokretanje svake naredne djelatnosti naplaćivati niže takse za skoro 50%  tj. zavisno od djelatnosti, za ovu taksu će biti potrebno izdvojiti od 10 do 280 KM.

Projektom LIFE Grad Zenica je dobio bolji i transparentniji proces rada sa investitorima, koji sada na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima za investiranje u Zenici. Pripremljen je i sveobuhvatni Vodič za investiranje koji objedinjuje konkretne projektne prijedloge, sa istaknutim lokacijama, njihovim potencijalima, uz napomenu kakvu podršku investitor može očekivati ukoliko se odluči za realizaciju pojedinih projekata. Vodič je dostupan na http://www.zenica.ba/fileadmin/user_upload/Centar_za_investitore/Bosnian/PDF/Vodic_Zenica_bs_wb_low.pdf.

Unapređenjem E-registra i predvidivosti rada službi Gradske uprave, jednostavnijim i jeftinijim administrativnim procedurama, te skraćenjem rokova njihovog rješavanja i pripremom projekata za investitorski vodič, Grad Zenica će pružati još bolju uslugu svojim građanima, te olakšati poslovanje kompanija koje su već aktivne u ovom gradu, ali i spremno dočekivati sve buduće investitore.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno