Kultura

Projekat “Živa biblioteka” sa Selvedinom Avdićem

Podijeli ovu vijest:

U septembru i oktobru 2022. godine implementiramo projekat pod nazivom Živa biblioteka. Vođeni kreativnom energijom svih koji su bili uključeni u razvojni put Živih biblioteka širom svijeta, u Centru za mlade Zenica organizujemo 2 Žive biblioteke za ukupno 20 ljubitelja knjige.

Živa biblioteka funkcioniše kao prava biblioteka, ali u ovoj biblioteci „knjige“ i čitaoci imaju priliku da uđu u dijalog. „Knjige“ mogu da pričaju, da postavljaju pitanja i učestvuju u diskusiji. Ovakvi događaji podstiču otvoren i iskren razgovor među sagovornicima, doprinose samostalnom, nezavnisnom, kritičkom i samokritičkom razmišljanju čitalaca, a predviđeni su za sve uzraste i profesije.

U našoj Živoj biblioteci angažovana „knjiga” je Selvedin Avdić, koji o svojim djelima Moja Fabrika i Sedam strahova, razgovara, odgovara na pitanja i diskutuje sa učesnicima.

U toku je podjela knjiga zaiteresiranim učesnicima koja će trajati do kraja septembra, a časovi Žive biblioteke će se održati tokom oktobra 2022. u Centar za mlade Zenica i Kreativnom Inovativnom Centru Kakanj, u partnerstvu sa Udruženje “Alternative” Kakanj. Za Zenicu je planirana podjela 10 knjiga Sedam strahova i 10 knjiga Moja fabrika.

Selvedin Avdić rođen je 1969. godine u Zenici. Trenutno radi kao urednik Žurnal magazin. Do sada je objavio zbirku priča Podstanari i drugi fantomi, romane Sedam strahova, Kap veselja, “intimnu monografiju” Moja fabrika i Autobusne bilješke. Nedavno je objavljena knjiga dnevničkih zapisa “Mali smakovi (Kako se zaista desilo)”. Prema motivima knjiga Moja fabrika i Sedam strahova napravljene su višestruko nagrađivane pozorišne predstave.

Ljubazno Vas pozivamo da učestvujete u Živoj biblioteci odabirom jednog od sljedećih naslova:

– Roman Sedam strahova – objavljen je u Bosni i Hercegovini (tri izdanja), Hrvatskoj, Srbiji (dva izdanja), Makedoniji, Egiptu, Turskoj (dva izdanja), Velikoj Britaniji (dva izdanja), Danskoj, Španiji i Sloveniji. Ušao je u širi izbor za nagradu IMPAC Dublin Award i u uže izbore za nagrade Science Fiction and Fantasy Translation Award u Kaliforniji, Jutarnjeg lista u Zagrebu i Meša Selimović u Tuzli. Britanski Guardian uvrstio je roman među najbolja “paperback” izdanja objavljena u 2014. godini.

– Roman Moja fabrika – U knjizi Moja Fabrika čitamo o ogromnoj, najvećoj željezari u nekadašnjoj Jugoslaviji, koja je rasla kako je rasla država i smanjivala se s njezinim raspadom; o gradu koji se oduvijek propinjao na prste da bi bio veći od Fabrike, a kada više za to nije bilo potrebe, sveden je na svoju pravu mjeru; o radnicima koji čine svaku fabriku, bez obzira na to šta o tome govorili kapitalisti; i o generacijama koje su odrastale u uvjerenju da je sve krhko i prolazno izuzev velike Fabrike na periferiji grada.

Za sve informacije – [email protected]

ili na brojeve telefona +38761875320 i +38761854444

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno