Kultura Zenica

FOTO: Festival “Tragovima bosanskog kraljevstva 2022” Zenica

Podijeli ovu vijest:

FOTO: Festival “Tragovima bosanskog kraljevstva 2022” Zenica- PORUKE IZ PROŠLOSTI SAVREMENIM JEZIKOM 16. 17. septembar, jeseni gospodnje 2022.

FESTIVAL TRAGOVIMA BOSANSKOG KRALJEVSTVA 2022. – PORUKE IZ PROŠLOSTI, posvećen je stećku, spomeniku zaštićenom kao svjetskoj baštioni od UNESCO. Glavni festivalski program je održan u Muzeju grada Zenice i tvrđavi Vranduk, 26. i 17. Septembra.

Našu priču o srednjem vijeku, srednjovjekovnoj pismenosti, započela je Lejla Agić sa radionicom za djecu “Mali notar”. Mališani su učili ispisivati slova iz naše bosančice i podučavali se notarskom poslu. Ne slučajno, upravo je glavni notarijat za srednjeg vijeka bio u tvrđavi Vranduk.

Male notarke i notari pohađaju Osnovnu školu u Katoličkom školskom centru Sveti Pavao.

Večernji program festivala ponudio je tri udružene izložbe: izložbu likovnih radova grupe autorica i autora iz Bosne, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, omladine i renomiranih, koji su slikali inspirani upravo stećkom, i mladih vajara: „Stećak u našim snovima“ i istoimene izložbe fotografija Dragića Rabrenovića. Stećkovanje je upotpunila izložbe lutaka od sunđera „Tragovima slovenskih mitoloških bića“ Tatjane Milivojčević. Umjetnica je nastojala dočarati kako izgledaju slavenski bogovi i natprirodna bića, što je bila prekrasna uvertira za promociju knjige Tamare Lujak „Rečnik slovenske mitologije“.

Veles, Dažbog, zvezde, nebo, Perun, Morana, Stribog…

Vrijeme nastanka slovenskih mitova daleko nam je i nepoznato. Veze koje vladaju između slovenskih bogova nisu pouzdane, a ne možemo se potpuno osloniti ni na izvore iz kojih crpimo svoja znanja. Zato je Rečnik predstavljen u vidu priča, predanja i legendi koje govore o nastanku određenih mjesta, pojava i bića.

Zasnovana na poznatim mitovima i narodnim vjerovanjima, knjiga Tamare Lujak kroz niz odrednica stvara podsticajnu mrežu satkanu od praiskonskih slika o svijetu što nas okružuje.

U ovaj čarobni svijet predivnim ilustracijama uvela nas je Marica Kicušić.

Ideja je bila da napravimo sinergiju umetnosti i spojimo svoje umetničke doživljaje starih mitoloških bića, izjavila je tokom promocije Tatjana Milivojčević, i da ih na taj način sačuvamo od zaborava za nove mlade naraštaje, ali i podsetimo one starije da svi mi, bez obzira na veru i naciju imamo iste strahove i slične snove koji su stari koliko i samo čovečanstvo.

Subota u tvrđavi Vranduk: poruke iz prošlosti ispričali smo za svačiji ukus, nastojeći dotači sve aspekte duhovnog i praktičnog života u srednjem vijeku.
Nakon guštanja srednjovjekovnih igara, uglavnom streličarstva, Muzej bosanskog kraljevstva nas je počastvovao otvorenjem izložbe „Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)”, u velikoj kuli, potpuno u duhu srednjovjekovnog vrandučkog notarijata.

Doktor Enes Dedić upoznao je posjetioce sa značajem dokumenata koji svjedoče o opstojnosti bosanske države, postojanju visoko razvijenog pravosuđa i o pismenosti.

Atmosferu u velikoj kuli podgrijao je ansambl Fugato izvedbom koncerta srednjovjekovne muzike, uz koju su poneki od gostiju i gošči i zaplesali. Inače, riječ je o dugogodišnjem muzičkom projektu čije je snimanje za album “Tri kraljice” producirao Muzej grada Zenice, a komponirao ga je, sljedeći rijetke tragove u prošlosti Zeničanin Ado Klobodanović.

Knjige priča “Poruke iz prošlosti” i “Poruke iz prošlosti Junior(ka)” promovirali su urednik izdanja“ Dragić Rabrenović, članice žirija Danijela Vuličević i Emina Selimović. Predstavili su se i u knjigama zastupljeni autorice i autori, kako odrasli, tako i mlađahni, koji su tek zakoračili na trnovite spisateljske staze. Objavljene priče plod su istoimenog regionalnog konkursa i djelatnih književnih radionica – mentor zeničke, Rabija Drugović, je odgojila čitav odred mladih spisateljica i spisatelja. Tema, naravno, stećak, nezaobilazna inspiracija za savremene sanjače. Promocija je upriličena u Bosanskoj kući u Vranduku.

Predstavljena je i regionalna zbirka priča “Putnik”, partnerskog festivala REFESTICON iz Bijelog Polja. U ovoj zbirci objavljeni su radovi autorica i autora iz pet država, a bavi se onim što nas sve razdvaja i približava, putovanjem, gdje gdje u stvarne avanture, gdje gdje u snovite.

Bosanska kuća bila je takođe stjecište ljubitelja srednjovjekovne kuhinje, koji su kušali nekolike specijalitete, takođe poruke iz prošlosti: Kulinov grah, potkrižu, teletinu ispod saća, suhe šljive u ovitku od sira i suhog mesa, ribu obarenu s povrćem, uglavnom mahunarkama… Gurmani su saučestvovali u pripravljanju jela, pa tako i učesnice u programu festivala, Tatjana i Maja, i naše stručne saradnice Lejla i Vedrana i naš domaćin Hasan (uz malu pomoć prijateljica i prijatelja – malo ko se našao a da makar drvce u vatru niej ubacio).

Kako god, prisutni su osjetili poprilično od srednjovjekovne atmosfere, bilo da je riječ o umjetnosti, književnosti i muzici, zabavnim igrama sa lukom i strijelom i potkovama – karike na marike – ljubavi, upoznavši legendu o dvoje mladih, nesretnih, i o bunaru u tvrđavi, notarstvu, dakle, ozbiljno ozbiljnom pravu, trgovini, zanatima, i, što im se naročito dopšalo, kuhinji i obećali da će nas ponovo posjetiti, na duže staze.

Neko je duhovito izjavio: Svi putevi vode u Vranduk, neka se zna. I nazdravio svim dragim ljudima okupljenim oko sestrinske i bratske trpeze.

Muzej grada Zenice organizuje Festival “Tragovima bosanskog kraljevstva 2022” PORUKE IZ PROŠLOSTI u sklopu projekta finansiranog od fondacije #WesternBalkansFund, a u saradnji sa partnerima NVO Akademija iz Bijelog Polja i Biblioteka “Slovo” iz Lapova.

Western Balkans Fund Regional Grant Scheme is co-funded by the European Union, IPA – Instrument for Pre-Accession Assistance.

Autor: Adnadin Jašarević

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno