Zenica

Pročitajte: Pravni karakter obaveze plaćanja paušala (ne)korisnika centralnog grijanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pročitajte: Pravni karakter obaveze plaćanja paušala (ne)korisnika centralnog grijanja – Jedan od primjera neuspjelog sinkretizma socijalističkih i tržišno orjentisanih kapitalističkih ekonomskih instituta je i prisiljavanje građana na zaključivanje formalizovanih i unaprijed tipiziranih zahtijeva za isključenje sa mreže centralnog grijanja, a unutar kojih su već ugrađene odredbe o pristanku stranke na plaćanje paušala u visini od 10% cijene zagrijavanja prostora.

Znači, iako ste platili blizu 100 KM naknade za isključenje sa mreže daljinskog grijanja dužni ste plaćati svaki mjesec 10% od vrijednosti isporučene toplotne energije koju ste plaćali dok ste bili korisnik usluga. Jednostavno, plaćate za ništa, plaćate za vlastiti dekomoditet! Zamislimo samo da nas za prestanak jednog obligacionog odnosa druga stranka uslovljava zaključivanjem novog!

Ovo se navodi u najnovijoj publikaciji koju je objavio Centar za poslovnu afirmaciju – CPA – na LINKU OVDJE. Autori studije su naši sugrađani Ajdin Huseinspahić i Dženan Smajić

Više o dokumentu  Pravni karakter obaveze plaćanja paušala (ne)korisnika centralnog grijanja

Ko je ugrožen u bh. privrednom okruženju i koga zaštititi?

Sve dok se poštuju načela slobodnog ugovaranja i sama institucija ugovora u kojem su obje stranke jednake posrijedi imamo građansko-pravni odnos, te shodno tome u dati odnos ne bi smjeli ‘’zadirati’’ organi javne vlasti jer u tom slučaju bismo dobili upravno-pravni odnos, u kojem stranke nisu jednaki subjekti, a što je protivno odredbama ZZP u BiH. Zbog toga bi se što skorije trebali poduzeti konkretniji koraci na planu informisanja potrošača, odnosno korisnika usluga o njihovim pravima ali i što hitnijem usaglašavanju zakona donesenim na nižim nivoima vlasti sa zakonima na državnom nivou.

Pravna praksa u bh. komunalnoj djelatnosti (isporuci toplinske energije) i nužnost tržišnog buđenja javnih komunalnih preduzeća.

Obračun po individualnoj potrošnji bio moguć isključivo uz određivanje ekonomske cijene komunalnih usluga. Dosadašnja selektivna socijalna politika koja subvencionira neke građane, a koja se provodi preko novčanika svih, i to preko paušalnog obračunavanja računa, tj. socijalnih cijena, ali i neustavnih, nezakonitih i nemoralnih naknada za vertikalne toplovodne cijevi u stanovima u kojima su se građani isključili sa sistema daljinskog grijanja, dugoročno posmatrano predstavlja neodrživ sistem koji je fundiran na neustavnim i nezakonitim pravnim temeljima.

O CPA pročitajte OVDJE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno