Info

Prijave protiv korupcije u 2015.

124 prijave protiv korupcije u 2015.
124 prijave protiv korupcije u 2015.
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prijave protiv korupcije u 2015.- Predstavnički dom Parlamenta BiH razmatrat će danas izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu.

Kako se navodi u izvještaju, u toku 2015. zaprimljena su ukupno 124 podneska sa indicijama koruptivnog ponašanja putem pošte, elektronske pošte, telefonskim putem i lično. Agencija je u skladu sa svojim nadležnostima, rukovodeći se principima profesionalnog i jednakog tretmana i nediskriminacije, analizirala svaki pojedinačni podnesak i na osnovu zakona ih dostavila na daljnje nadležno postupanje relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

ZAŠTIĆENI PRIJAVITELJ

Najviše zaprimljenih prijava, njih 46, odnosi se na javna preduzeća, zavode, fondove, elektroprivrede, službe za zapošljavanje i aerodrome, a zbog prigovora na provedbu postupka i procedure za izbor rukovodioca, zloupotrebe službenog položaja, primanja dara i drugih oblika koristi, mobing, pritužbe na rad službenika, prijave u vezi s javnim nabavkama, nepravilnosti u vezi s isplaćivanjem naknada za rad u komisijama i prijave u vezi s zapošljavanjem.

Najmanje prijava, njih tri, imaju inspekcijski organi na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, a u vezi su s rušenjem stambenog objekta i pritužbi na rad službenika i zloupotrebu službenog položaja.

“U izvještajnom periodu zaprimljena su 42 odgovora od nadležnih institucija, a u vezi s proslijeđenim prijavama sa indicijama koruptivnog ponašanja. U 21 slučaju prijave su bile neosnovane ili je donesena naredba o neprovođenju istrage od nadležne institucije. U 16 predmeta prijava je bila osnovana i provedene su ili se provode radnje iz nadležnosti institucija. U jednom predmetu trenutno se vodi sudski postupak, dok su se u četiri predmeta institucije oglasile nenadležnim za daljnje postupanje”, piše u izvještaju koji potpisuju direktor Agencije Sead Lisak i njegova dva zamjenika Dragan Slipac i Sreto Pekić.

Tokom provedbe Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, od dana stupanja na snagu a zaključno sa 31. decembrom 2015, Agencija je zaprimila ukupno 10 zahtjeva za dodjelu statusa zaštićenog prijavitelja korupcije. Analizom je utvrđeno da u sedam zahtjeva ne postoje uslovi za dodjelu statusa zaštićenog prijavitelja korupcije, dok se u nekim od ovih slučajeva na podnositelje nije mogao primijeniti Zakon, s obzirom na to ja ti da oni nisu obuhvaćeni kategorijom lica zaposlenih u institucijama BiH.

U dva predmeta Agencija je dodijelila status zaštićenog prijavitelja korupcije, dok je jedan zahtjev u fazi obrade. U jednom slučaju Agencija je donijela instrukciju o otklanjanju štetnih radnji učinjenih prema zaštićenom prijavitelju korupcije zbog prestanka radnog odnosa u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Nakon toga, Agencija je primila obavijest od Uprave i Agencije za državnu službu da je institucija postupila po instrukciji u otklanjanju štetnih radnji učinjenih prema zaštićenom prijavitelju korupcije, koju je donijela Agencija, te je zaštićeni prijavitelj korupcije vraćen na posao. U drugom predmetu ispunjena je preventivna svrha dodijeljenog statusa zaštićenog prijavitelja (Fond za povratak BiH). Agencija je inicirala inspekcijski nadzor od Upravnog inspektorata da utvrdi da li su zaista nastale štetne radnje i posljedice po zaštićenog prijavitelja korupcije. Iz sadržaja dostavljenog izvještaja po okončanom inspekcijskom nadzoru vidljivo je da ne postoje činjenice koje upućuju na nastanak štetnih radnji prema zaštićenom prijavitelju korupcije.

-lzvještajni period, u odnosu na prethodni, karakteriše, prije svega, daljnje jačanje kapaciteta Agencije.

Proveden je javni oglas za prijem jednog državnog službenika kao i preuzimanje državnih službenika i uposlenika iz Centralne izborne komisije BiH. Donesen je i niz podzakonskih akata za zakonito i uspješno funkcioniranje Agencije, te je izrađena i usvojena komunikacijska strategija za period 2014 – 2019, plan integriteta, plan borbe protiv korupcije, strateški plan i program rada. Uspostava uspješnog i prohodnog sistema prevencije i koordinacije borbe protiv korupcije, kao ključno opredjeljenje Agencije u domenu koordinacije, još u potpunosti realizirano. U tu svrhu, Agencija je, prema svim nivoima vlasti, uputila precizne smjernice i uputstva za realizaciju obaveza o formiranju tijela za sprečavanje korupcije i izradu strateških dokumenata i akcionih planova za njihovu provedbu, stoji u zaključnim razmatranjima.

Također, rukovodstvo Agencije podsjetilo je i da se prošle godine Agencija susretala sa velikim problemom po pitanju rješavanja trajnog smještaja, te da je neizvjesnost i nedostatak razumijevanja tog problema od nadležnih institucija u velikoj mjeri uticao na ukupnu operativnost, kao i na mogućnost potpunog fokusiranja na ispunjavanje osnovnih nadležnosti Agencije.

PRVORANGIRANI KANDIDATI

Na današnjoj sjednici Pred­stav­ničkog doma poslanici neće razmatrati rang-listu kandidata za direktora i dva zamjenika Agencije, koju je sredinom mjeseca utvrdila parlamentarna Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Ova sjednica bila je zatvorena za javnost. Ipak, kako nezvanično saznajemo iz izvora bliskih ovoj komisiji, još jedan petogodišnji mandat u Agenciji dobit će jedino Dragan Slipac, dok će novo radno mjesto potražiti Sead Lisak i Sreto Pekić, kojima mandat ističe 27. augusta.

Prvorangirani kandidat za mjesto direktora je Hasim Šabotić.

Kako je to propisano Zakonom o Agenciji, za direktora može biti imenovano lice koje, osim općih uslova za rad u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, ima visoku stručnu spremu, najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodnim poslovima u odgovarajućoj oblasti i visok profesionalni i moralni ugled.

Za drugog zamjenika Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije prvorangirani je bivši direktor Voda Srpske Dragan Anđelić, protiv kojeg je podignuta krivična prijava za zloupotrebu položaja.

Svi kandidati morali su prethodno proći provjere Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Centralne izborne komisije.

Inače, od 24 prijavljene osobe na javni konkurs, šest kandidata se prijavilo za poziciju direktora, šest za poziciju zamjenika, dok je 12 kandidata podnijelo prijavu na obje pozicije.

akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno