Info

FOTO: Mostovi Prijateljstva posjetili Mahalu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Mostovi Prijateljstva posjetili Mahalu- Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica jučer-nedjelja (21.08) je realizovala 10 po redu posjetu povratničkom naseljima u 2016 godini.
Jučer smo posjetili povratničko naselje Mahala u općini Osmaci, gdje smo učestvovali u manifestaciji “Dani povratka“ Mahala 2016. Delegacija Mostova Prijateljstva BiH-Zenica u kojoj je bilo 32 člana je organizovala bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali KUD Plamen-Pehare, interpretatori sevdalinki Omer Kadrić i Hajrudin Halać, orkestar GUD Filigran-Zenica.

Takođe, smo za djecu organizovali dječiji program (igrokaz veseli Šeširdžija) koji je realizovao animator Abidin Čolaković. Tom prilikom smo uručili skromne poklone za 20 djece u školskom priboru koje smo obezbjedili zahvaljujući institucijama, partnerskim organizacijama koji podržavaju projekt koji smo pokrenuli početkom 2016 godine pod nazivom

“Podrška održivom povratku-obnovimo mostove prijateljstva u BiH“. Veliku podršku projektu dalo je ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH, udruženje Balmed, kompanija AS, KUD Plamen, GUD Filigran, UG Dlan, ministarstvo za rad i socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, općine, mnogi pojedinci, naši prijatelji. Članovi Mostova Prijateljstva su imali i sportsku ekipu koja je sa domaćinima odigrala prijateljsku malonogomentu utakmicu sa prijateljskim neriješenim rezultatom.

Bila je privilegija Zeničanima provesti dan sa povratnicima iz naselja Mahala koji su istinski heroji BiH. To su dokazali i 1996 godine kada su se među prvima vratili na svoja ognjišta i pored torture, fizičkog napada specijalne policije manjeg BiH entiteta. U augustu 1996. krenuli su svojim kućama, a tamo su ih dočekali pripadnici policije RS-a sa namjerom da spriječe povratak. Tada je pretučeno oko 20 mještana Mahale a nažalost jedan od mještana Muradif Alić je preminuo od zadobijenih povreda. Za taj zločin niko do danas nije odgovarao. Veće incidente tada su spriječili vojnici NATO-a.

Manifestacija „Dani povratka“ Mahala 2016 u kojoj smo učestvovali je odlično organizovana zahvaljajući organizacionom odboru na čelu sa Nevresom ef.Fatićem i njegovim saradnicima Hasanom Karićem i Ibrahimom Aljićem. Ova kulturna, vjerska i sportska manifestacija ima za cilj obilježiti 20 godišnjicu velike pobjede povratnika Bošnjaka koji su u augustu 1996 godine pod veoma teškim uslovima se odlučili vratiti na svoja ognjišta.

Zenica; 22.08.2016
Press služba Mostova Prijateljstva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno